HAPPYDERMIS

Vörös haj és bőrdaganat?

Hát ez genetika!

2014. szeptember 19. - Happydermis

letöltés.jpg

 

Vörösnek lenni? Biankó szabaduló kártya a börtönből, jellegzetes temperamentum és humor a velejárója.

Amy Adams (képen) nyilatkozik így a témában:

Annie Leibovitz, Amerika jelenleg egyik legismertebb sztárfotósa készített művészi fotósorozatot a Vogue USA magazinnak, melynek témája: a vörös haj. Több vörös hajú hírességről (Julianne Moore, Amy Adams...) látható fantasztikus minőségű fotó, és rövid idézet. 

A vörös haj és nagyon világos, napon könnyen leégő bőrtípus, esetleg világos (kék) szemszín együttese genetikailag egy összetett jelenség, azonban a hatás kialakításában egyik fő szereplő a melanocortin 1 receptor (MC1R) gén. Az elmúlt évtizedben nagy érdeklődésnek örvendett ez a gén, sok-sok kutatás eredményeképpen tudjuk ma már azt, amit tudunk róla. Mégpedig azt, hogy a MC1R gén bizonyos hibái (mutációi) eredményezik a fent részletezett karaktert, haj-bőr-szem színegyüttest. És esetleg mást is (a fenti idéző esetleg újabb kutatási témát jelöl ki?). Mindenesetre mindennek mi a jelentősége?

Az, hogy ezen génmutációk, szintén összefüggésbe hozhatók egy emelkedett bőrdaganat rizikóval: mind a basalioma, mind a malignus melanoma gyakoribb  a MC1R gén mutációt hordozó embereknél.

Mi az üzenet mindezzel?

Hogy kedves Vörös Hajúak! Óvatosan a napfénnyel és kötelező a rendszeres anyajegy és bőrrák szűrésen való megjelenés!

Illusztráció: vogue.com

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr146710079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása