HAPPYDERMIS

Túlélőkalauz vízparti nyaraláshoz

hogy maradjon bőrünk...még sokáig!

2018. augusztus 20. - Happydermis

dsc_0867.jpgHa a strand így nézne ki délben! SZIESZTA!

 

Bár (a többség számára) már csak két hétig égethető a bőr a közeli vagy távolabbi vízpartokon, saját lesújtó tapasztalataim alapján szeretnék megosztani pár hasznos gondolatot- azzal a titkos céllal, hogy talán pár ember - gyerek és felnőtt- bőrét megóvhassam a kellemetlen rövid és főleg hosszútávú bőrproblémáktól

"Rémisztő tényekkel szembesültem az elmúlt hetekben, random balatoni strandokon tett látogatásaim során."

Déli 12 órát választottam a  strandokon tett szakmai vizitek időpontjának. Kíváncsi voltam, hogy az egyre elterjedtebb leégés-ellenes, illetve bőrdaganat megelőzésre irányuló szakmai kommunikációnak van-e foganatja, mi történik a strandokon délben?

Persze volt bennem egy icipici remény, hogy majd üres vízpartot, a fákon lógó szalmakalapos embereket és sátrak alatt játszó védőruhás, sapkás gyerekeket találok, de ez az utópisztikus remény utópisztikus is maradt. Sajnos.

De megragadnám a lehetőséget, hogy azon kevesebbeknek, akik ezen utópia alappilléreit ismerik és be is tartják, tiszteletemmel adózzak, ugyanis azért vannak páran!

Amit azonban láttam, az valóban meglepett...

  1. Délben a gyerekbarát homokos partszakasz bizony TELE VAN GYEREKEKKEL, többségük védőruha és sapka nélkül öntöget ilyenkor is! És bár volt árnyékos homokozós partszakasz is, ott egy gyerek sem játszott!
  2. Ugyanígy felnőttek is előszeretettel tartózkodnak a vízben, általában deréktól felfelé kint a vízből!
  3. Ennek eredményeként rengeteg élénk pirosra/vörösre leégett bőrű emberrel találkoztam. 

 

Na de akkor mi lenne a megfelelő?

 

Teljesen érthető, hogy az évi nyaralás alkalmával nem szeretnék az emberek a napjukat kettészelni, és pont délben hazamenni a strandról. Macerás, kellemetlen, minek?

Bár a balatoni strandok szerencsére elég sok árnyas fával vannak megáldva, azért az látható hogy a kereslet-kínálat sajnos nem találkozik, azaz nincs annyi árnyék amennyi embernek ott kellene lennie a kritikus napszakban, 11 és 15 óra között!

De sajnos a tények azt mutatják, hogy a leégés és főleg a gyerekkori leégés megsokszorozza a későbbi - akár halálos kimenetelű- bőrdaganatok kialakulásának az esélyét. 

Ami tehát javasolt: 

  • ha megoldható, kicsit korábbi ébredéssel legyen egy délelőtti strandolás 9-11-ig, majd egy délutáni 4-7 óra  között. 
  • Ha ez mégsem megoldható, akkor 11-15 óra között - lehetőleg a gyerekek és a felnőttek is  ÁRNYÉKBAN tartózkodjanak! 
  • Ha nincs elég árnyék, akkor szigorú fényvédelem: védőruházat szükséges, UV védő póló, sapka, kalap, illetve fényvédő készítmény a szabadon lévő bőrfelületekre!
  • Ha vízbe megyünk, ebben a kritikus időszakban inkább az úszás legyen a választandó szabadidős tevékenység (és ne a labdázás, vagy félig vízben állás, ülés), mert így kevesebb bőrfelületet ér a nap közvetlenül. Az arcot mindenképpen kenjük fényvédővel, a felsőtestet, vállat pedig inkább pólóval védjük!

 

Mert hozzá kell tenni, hogy a leégés teljes mértékben nem védhető ki, csak a ruhával! 

 

Óvjuk tehát a bőrünket mert csak 1 van! Ezzel kell élnünk még sokáig, egészségesen!

 

Amennyiben a leégés hatására anyajegyekben változást, vagy új bőrelváltozás megjelenését észleljük, mielőbbi bőrgyógyászat vizsgálat javasolt!

 

 Dr. Hatvani Zsófia

Bejelentkezés itt!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr5514191049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása