HAPPYDERMIS

Stria-avagy azok a csíkok...

2014. december 12. - Happydermis

20130910-dsc_0575.jpg

Rettegünk tőle és bármit megtennék, hogy megelőzzük. Legyen az saját várandósságunk, vagy serdülő gyerekünk hirtelen növése. Ha pedig mégis kialakult, szégyeljük, utáljuk és mindent kipróbálunk, ami bármi csekély eredménnyel kecsegtet. Mert sajnos nem látjuk olyan szép jelenségnek, mint a zebrákon. 

Pont ezért meglepő az Instagram-on felkapott fotógyűjtemény. Amit láthatunk, női testek és a csíkok: fartájon, hason... És miért is ne lehetne ezt szépnek látni?

Hány nő csak álmodik egy saját gyermekről? Ez csak egy kis ár, ha belegondolunk. Egy vagy több gyönyörű egészséges gyermek, és az anyán felfoghatnánk, hogy a büszke maradandó nyomok. Vagy ez már nem fér bele?

 Mi is ez és miért is alakul ki?

A legtöbb esetben a mechanikai hatások (bőr alatti szövetek hirtelen térfogat növekedése), máskor hormonális hatások révén, valamint genetikai hajlam hatására is bekövetkezhet a bőr dermális rétegének károsodása: ott egy vonalszerű alakzatban eltöredeznek a kötőszöveti elemek, majd atrófia alakul ki, ez adja a jellegzetes klinikai képet. Kezdetben vörösek a csíkok, majd később látható a besüppedés, és elfehéredés. Ez az állapot már általában végleges, azaz kezelés nélkül nem múlik el. 

Kinél alakul ki?

Valószínűleg genetikai adottságról van szó. Nem akarom rontani a stria-megelőző krémek üzletét, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy akinek például serdülőkorban a hirtelen növekedés is hagyott ilyen nyomot, annál nagyobb eséllyel alakul ki a várandósságuk során is. Emellett esendőbbek azok, akiknél a családban másnál is kialakult a terhesség során, fiatal kismamáknál, első terhességek során, nagyobb súlygyarapodás esetén, és nagyon nagy méretű magzat esetén. Érdekes összefüggéseket figyeltek meg tudományos vizsgálatok során; mégpedig hogy azoknál a nőknél, akiknek stria alakult ki, gyakoribb volt a normál hüvelyi szülés során a gátrepedés, valamint a szülést követően a kismedencei szervek megereszkedése. Ezen megfigyelések is a genetikai hajlam szerepére hívják fel a figyelmet, minthogy a bőr mellett a szervezet egyéb kötőszöveteinek a rugalmassága is csökkenhet. 

Mit tehetek megelőzésként?

A fenti, kissé lehangoló tények ellenére javasolt megpróbálni a megelőzést. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a napi 15 perces masszírozás bizonyos hatóanyagokkal igenis eredményes.  Kifejezett hidratálás, zsírozás, és még egyes hatóanyagokkal bíró termékek beszerzése, mint a centella asiatica (Vichy, Babe, Genosys Bodycell SM Body Eraser) jó eredményekkel kecsegtetnek. Ami tévhit, hogy a kakóvaj, és az olivaolaj hatásos. Ezeket sajnos nagy esetszámú vizsgálatok nem igazolták. 

És terápia?

Bár kezelést orvosilag nem igényel, azonban a kozmetikai jelentősége miatt gyakori és jogos igény a sikeres kezelés. Hozzá kell tenni, hogy idővel spontán javulás is megfigyelhető egyes esetekben. Fontos tudni, jelenleg a stria kezelésére nincs olyan mód, mely 100%-os hatásosságú. Vannak kezelési lehetőségek, de ezek sajnos az esetek többségében mind csak részben nyújtanak megoldást. Vannak persze sikertörténetek, de mielőtt bárki belefog, tudni kell, hogy inkább javulást, mint teljes eltűnést kell várni ezektől a módszerektől. Emellett kitartást igényelnek, általában ugyanis a kezelések ismétlése általában több alkalommal szükségeltetik. A kezelési opciók megválasztásánál az is fontos, hogy a korai szakban a szoptatás behatárolhatja az alkalmazható hatóanyagok körét. 

Az otthon alkalmazható termékeken felül tehát számos kezelés fellelhető már a piacon. Ilyen a tűszúrás nélküli rádiofrekvenciás készülékkel (pl.: Venus Freeze) történő kezelés sorozat, vagy aki a tűszúrásokat is bírja, annak dermaroller  kúra speciális, erre a kórképre összeállított kozmetikumok alkalmazásával (Genosys Bodycell program), Drakula terápia, vagy mikrotűs rádiofrekvenciás kezelések (pl.: Scarlet RF). A Co2 lézeres kezelés tű nélküli, szintén eredményes terápiás próbálkozás lehet. 

Legyen aktuális megelőzés, vagy kezelés, érdemes tehát próbálkozni! Kitartást!

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr526978039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása