HAPPYDERMIS

Tud szakszerűen zuhanyozni?

2016. március 25. - Happydermis

woman-in-shower-595x334_1.jpg

Fotó: Hansgrohe

A nyugati világ által diktált normáknak megfelelően a legtöbben naponta zuhanyoznak, vagy fürdenek.

Ez bőrgyógyászatilag egyáltalán nem szükségszerű, kivéve ha valaki kifejezett izzadással, vagy szennyeződéssel járó tevékenységet végez. Uszodai vízből kijőve nagyon fontos egy gyors zuhany, ugyanis a bőrről a klórtartalmú "medencevizet" muszáj lemosni, különben hosszú távon irritálhatja a bőrt, és viszketést, ekcémát okozhat. Ekcémás bőrűeknél inkább a zuhanyzás javasolt a fürdés helyett, így csökkenthető a bőr további kiszáradása, viszketése, és gyulladása. 

Egyéb esetekben azonban a mindennapos zuhanyzás akár több kárt is okozhat. 

Egyrészt a túlzott tisztítással a bőr normál baktéruimflórája is kiirtható, ami későbbi problémák forrása lehet. A tusfürdő vagy szappan csak tényleg azokat a területeket kell hogy érje, ahol tisztításra van szükség, a többi bőrfelület csak felesleges allergén expozíció alá kerül.  Érdemes kerülni a túlzottan színezett, vagy illatosított kozmetikumokat, mert a mindennapos használatuk idővel allergiás folyamatok kialakulásának forrása lehet. Még fokozottabban érvényes ez kisgyerekek esetén!

Másrészt a forró víz nagyon szárítja a bőrt; ezért javasolt tehát lejjebb venni a hőmérsékletet, és langyos vízzel tisztálkodni. 

A zuhanyzás ideje sem lényegtelen; érdemes minimalizálni a víz alatt töltött időt, hogy a víz szárító hatása ne tudjon érvényesülni. 

Így kellene! Szakszerűen zuhanyozni. 

 

Írt: dr Hatvani Zsófia bőrgyógyász szakorvos

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr567413622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása