HAPPYDERMIS

Hoppá! A D-vitamin lenne a magyarázat?

Avagy 11 jel, ami D-vitamin hiányunkra utalhat!

2015. január 16. - Happydermis

 d_vit2.jpg

Nyakig vagyunk a télben. Nincs nap, nincs hal. 

A szervezet D-vitamin szintje sok tényező függvénye; emellett számtalan jelentősége lehet. A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok évek óta reflektorfényben vannak. A szervezet D-vitamin előállítása több lépcsőben, komplex módon zajlik: a napfény UVB tartalmának hatására a bőrben indul koleszterinből, majd folytatódik a májban és a vesében. Általában 80-90%- ban így jutunk hozzá, míg mindössze 10-20% a táplálkozással bevitt D-vitamin aránya. 

Na de mihez is kell nekünk a D-vitamin?

Számtalan élettani folyamathoz nélkülözhetetlen a megfelelő D-vitamin szint (csontrendszer, idegrendszer, immunrendszer, vércukor háztartás, szív-, és érrendszer). Lehet az alacsony vitamin szintnek számtalan oka, ezt érdemes szakorvossal tisztázni (elégtelen bevitel-, szintézis, vagy genetikai adottság). Mindenesetre a tartósan alacsony szint esetén nagyobb kockázattal fordul elő számos betegség (csontritkulás,cukorbetegség,  depresszió...)  és daganat féleség (mellrák, bőrdaganatok és a melanoma) is.

 

Íme pár jel, ami arra utalhat hogy D-vitamin szintünk nincs rendben: 

1. Magyarország. Az Egyenlítőtől távolodva a földfelszínt érő UVB sugárzás mennyisége a téli hónapokban drasztikusan csökken. Sok helyen emiatt, és a tél követelte ruhával fedettség, valamint a rövid nappalok miatt a novembertől februárig tartó időszakban a szervezet saját D-vitamin termelése nem elégséges. Így van ez hazánkban is, ahol egy felmérés alapján a lakosság 95! %-a D-vitamin hiányos.

2. Nagyvárosi lét. A légszennyezés során a levegőbe kerülő szén-, és egyéb részecskék elnyelik az UVB sugárzás egy részét, így ezzel is csökken szervezetünkben a D-vitamin szintézisének lehetősége.

3. Sötétebb bőr. A sötétebb bőrűek esetén a bőrben lévő pigmentek is versengenek azért a bőrt elért UVB-ért, ami a D-vitamin előállításhoz kellene. Ezért a sötétebb bőr nagyobb mennyiségű UVB-t igényel ugyanannyi D-vitamin előállításhoz.

4. Túlsúly. Vizsgálatok alapján a túlsúly alacsonyabb D-vitamin szintekkel jár. 

5. Idősebb életkor. Az életkor előrehaladtával a D-vitamin előanyagok mennyisége, és a kész vitamin előállításának hatásfoka is csökken.

6. Gyomor és bélrendszeri panaszok, betegségek. Ilyenkor ugyanis a táplálékból származó D-vitamin és zsír felszívódása szenved zavart, és mivel a vitamin zsírban oldódó, így a felszívódása hatványozottan károsodik. 

7. Fájdalmak. Reggeli csont és izompanaszok jelezhetik a D-vitamin hiányának fennállását. 

8. Izzadás a fejen. Ez egy elég specifikus jele mind felnőttek, mind gyerekek esetén. 

9. Depresszió, tartós rossz hangulat. A vitamin hiánya depresszió előfordulását vonhatja maga után. 

10. Várandósság. Ilyenkor megemelkedik a szervezet D-vitamin szükséglete. És ennek sajnos következménye is van nemcsak az anya egészsége, de mind a terhesség kimenetele, mind pedig magzat későbbi egészsége  szempontjából. 

11. Uralhatatlan, kezelésekre nem reagáló ekcéma. Kimutatták ugyanis, hogy az atópiások ekcémájának téli időszakban bekövetkező nagymértékű romlása D-vitamin pótlással jelentősen javítható. 

 

És mi a teendő?

Ételeinket válasszuk meg úgy, hogy D-vitaminban gazdagok legyenek. Ilyenek a halfélék, a tejtermékek, tojássárga, máj és egyéb belsőségek, egyes gombák, avokádó. Ez azonban télen önmagában nem lesz elegendő. 

vitamin-d-foods.jpg

 

A napsugárzásból napi 15 percre van szükségünk mely az arcot és az egyéb szabadon lévő testrészek bőrfelületét éri. Ez ilyenkor télen sokszor nehezen érhető el. 

 

Háziorvos, endokrinológus intézi a kivizsgálást, és személyre szabottan javasolja a D-vitamin pótlás módját és mennyiségét. 

 

Forrás: Harvard Medical School, Pubmed, kép

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr327077103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása