HAPPYDERMIS

Meglepő okok: így éghet le a bőr fényvédő mellett is!

2016. július 12. - Happydermis

sunburn.jpg

 Kép forrás

A bőr leégése igazoltan elősegíti a későbbi bőrdaganat(ok) kialakulását. Még kifejezettebb az összefüggés, ha gyermekkorban történik a bőr leégése. 

Leégés? 

Az UV sugárzás erősségének függvényében védelem nélkül bizonyos idő alatt (az érzékenyebb, világosabb bőrűek hamarabb) a bőr "leégéssel" reagál az őt ért káros hatásokra. Az UV-index figyelésével ez az átlagos leégési idő percben számítva megtalálható például a www.met.hu oldalon. Amennyiben fényvédővel a megfelelő mennyiségben és minőségben alkalmazva védjük a bőrünket, úgy ez a leégéshez szükséges idő megnövelhető, és jó eséllyel nem ég le a bőr a napfényhatás során sem. 

Mi is zajlik ilyenkor a bőrben?

A napfény UVB tartalma okozza a bőr kipirulását, leégését. Ilyenkor egy erős gyulladás alakul ki, ettől lesz bőrpír, fájdalom, égő érzés, meleg tapintat. A hámsejtek örökítőanyaga károsodik, a hámsejtek egymással történő kapcsolatai megszakadhatnak, így akár apró vagy nagyobb hólyagok is kialakulnak. 

 

Meglepő dolgok, amelyek a leégést elősegíthetik!

1. Elektronikus képernyők

Táblagép, vagy okostelefon olvasás a napon? Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a táblagépet olvasók arcán akár 85%-kal , míg az okostelefont használók esetén 36%-kal több UV-sugárzás mérhető, mivel a képernyő a rá érkező fénysugarakat  visszaveri az arcra!

2. Alkohol fogyasztás

300.000 amerikait megkérdezve a válaszadók 34%-a szenvedett bőrégést az előző év nyarán. További kérdések során arra is fény derült, hogy akik a napon töltött idő alatt alkoholt is fogyasztottak, sokkal nagyobb eséllyel szenvedtek bőrégést. 

3. Bizonyos autoimmun betegségek

Számos autoimmun betegség (lupus, reumatoid arthritis, Crohn -betegség) résztünete lehet az extrém mértékű fényérzékenység, azaz a várt időn belül, ill. akár fényvédelem mellett is bekövetkező leégés. Amennyiben ilyet tapasztalunk, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz, immunológushoz fordulni további kivizsgálás céljából. 

4. Bizonyos gyógyszerek szedése

Egyes gyógyszerek (vízhajtók, antibiotikumok, egyes antidepresszánsok, A-vitamin származékok), és az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl:  ibuprofen) is fokozott fényérzékenységet okozhatnak! 

5. Kozmetikumok, savak, peelingek

 Alfa hydroxisavas kozmetikumok (pl. glikolsav),valamint a retinoid tartalmú kozmetikumok, illetve egyes parfümök, illatösszetevők is okozhatnak kifejezett leégést, bőrgyulladást az alkalmazási területnek megfelelően. Ezért célszerű az ilyen összetevők mellőzése a nyári hónapok során. 

 

 

Érdemes óvni tehát a bőrt, mert csak egy van belőle!

 sunburn_2623459b_1.jpgKép forrás

Irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr988882168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása