HAPPYDERMIS

Hajhullás: kóros, vagy sem?

Augusztus a hajhullás hónapja!

2015. augusztus 28. - Happydermis

dsc_6231.jpg

 

 

Augusztus a hajhullás hónapja!

 

Nők, férfiak, ebben a témában mindenki érintett, több millióan a Földön. Rettegett állapot, amikor úgy érezzük, hogy kevesebb. Fontos, hogy minél előbb forduljunk szakemberhez!

hair-loss1.jpg

forrás

 

De biztos hogy kóros a hajhullás mértéke?

Mik lehetnek a főbb okok?

 

Normál hajhullás vagy kopaszodás?

Először is fontos leszögezni, hogy kórosnak akkor tekintjük a hajhullást, ha naponta 100 hajszálnál többet vesztünk. Nagyon fontos a megfelelő diagnózis felállítása: hajhullás vagy kopaszodás.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a haj normális "váltása" felgyorsul, az ún. telogen effluvium, amit szakmailag el kell különíteni a kóros hajvesztéstől vagyis amikor a haj nem nő, azaz anagen effluvium-tól. Az előbbi eset kialakulhat egy-egy stresszesebb élethelyzetet követően, operáció, betegség után, vitaminhiány miatt vagy szülést követően. Az utóbbi esetében, a kopaszodást okozó alopecia formáknál más háttérproblémákat (akár immunológiai betegségek, genetikai adottságok, vagy hormonális eltérések, stb.) kell keresni, és a kezelés is különböző. Vannak továbbá egyéb kórképek, melyek hajvesztéssel járnak, illetve bizonyos hajápolási szokások is okozhatnak hajvesztéssel járó tüneteket. 

A bőrgyógyász eldönti

Amennyiben a probléma valóban fennáll, bőrgyógyász tudja a sok lehetséges problémát elkülöníteni, az okokat felgöngyölíteni és kezelési alternatívákat ajánlani. Fontos a tünetek lefolyása, a hajas fejbőrön jelentkező tünetek  elhelyezkedése és milyensége, a haj szerkezete és számos egyéb kórtörténeti adat járul hozzás a helyes diagnózis felállításához!

Egész ember: test és lélek! Ez nem csak a hajról szól!

Ezen tünetek és betegségek legtöbbször komplex szemléletmódot igényelnek mind a kivizsgálás, mind a kezelés során, ugyanis az okok gyakran túlmutatnak a hajas fejbőr tünetein. Több genetikai betegség, ill. szisztémás, az egész szervezetet, vagy egész más szervet érintő betegség részjelensége lehet a hajas fejbőr tünete. 

Türelem!

Ezen betegségcsoportnál mind a kezelőorvos mind a páciens türelmes hozzáállására van szükség az eredményesség eléréséhez. A klasszikus és modern kezelési formák (erről hamarosan részleteiben) az egyéb hajápolási és életmódbeli trükkökkel együttesen alkalmazva hozhatnak eredményt, de minden esetben a páciensek áldozatos kitartása elengedhetetlen a megoldáshoz!

 

Írta: dr. Hatvani Zsófia

Bőrgyógyász szakorvos

 

Irodalomi forrás: Cheng AS, Bayliss SJ. The genetics of hair shaft disorders. J Am Acad Dermatol 2008;59(1):1-22.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr67735248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása