HAPPYDERMIS

Az idei Nobel-díjtól szépülhetünk is?

2015. október 16. - Happydermis

8928573_m2.jpg

 

Igen!

Illetve remélhetőleg hamarosan!

Az orvostudományi Nobel-díjat 2015-ben ugyanis William C. Campbell és Ömura Satoshi kapták, akiknek a kutatómunkája nélkül ma nem tudna az orvostudomány az ivermectin nevű szerrel gyógyítani. 

Ez a gyógyszer alapvetően a paraziták okozta fertőzések gyógyszeres kezelését tette/teszi napjainkban is hatékonyan  lehetővé. A legtöbb ilyen betegség (filariasis, oncocerchiasis-folyami vakság, és a malária) Afrika, Ázsia és Amerika déli területeire jellemző, azonban itt Magyarországon is előfordulnak, bár ritkábban. 

És hogy jön ehhez az arc szépülése?

A válasz a rosacea

A rosacea második stádiumában, az arcpír mellett apró papulák, kis gumócskák, pattanás-szerű tünetek is megjelennek az arcbőrön.

A Demodex nevű atkacsalád tagjai (D.folliculorum és brevis) a hajhagymák és a faggyúmirigyek "lakói, élsőködői" mind egészséges, mind rosaceás bőrön. Megfigyelések szerint a rosaceás bőr egész másként, fokozott módon reagál azonban immunológiailag a Demodex kolonizációra és ezért alakulnak ki a gyulladásos göbcsék az arcon. 

A legújabb kutatások azt is felvetették, hogy nem is a Demodex maga felelős ezért a fokozott immunológiai reakcióért, és következményes gyulladásos bőrtünetek- valamint a rosacea 2. stádiumba való átmenetéért, hanem az atka egy baktériuma, a Bacillus oleronius

Bármelyik is legyen, érdekes módon a fenti ivermectin nevű szer lokális, azaz krémben történő alkalmazása úgy tűnik sikeresen megszünteti az atka avgy/ás baktériuma által fenntartott gyulladást a rosaceás bőrön. A készítményt a közelmúltban fogadta el az USA-ban az FDA, és remélhetőleg mielőbb a magyar gyógyszerpiacon is fellelhető lesz! 

 

Irodalom: 

www.nobelprize.org

Jarmuda S, O’Reilly N, Zaba R, et al. Potential role of Demodex mites and bacteria in the induction of rosacea. J Med Microbiol 2012;61:1504-1510.

Forton FMN. Papulopustular rosacea, skin immunity and Demodex: pityriasis folliculorum as a missing link. J Eur Acad Dermatol Venereol 2012;26:19–28.

 

Rusiecka-Ziółkowska J, Nokiel M, Fleischer M. Demodex-an old pathogen or a new one? Adv Clin Exp Med 2014;23:295–298.

Jarmuda S, O’Reilly N, Zaba R, et al. Potential role of Demodex mites and bacteria in the induction of rosacea. J Medical Microbiol 2012;61:1504-1510.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr807973471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása