HAPPYDERMIS

Tetoválás után sürgős bőrgyógyászat!

Avagy 5 eshetőség, ami után garantáltan megbánod, hogy belevágtál!

2014. szeptember 18. - Happydermis

ingre-s-violin-1924.jpgBlog.jpg

Az Amerikában jelentős közegészségügyi szereppel bíró FDA (Food and Drug Administration) a napokban figyelmeztető felhívást adott ki a tetoválásokkal kapcsolatban. 

Milyen típusai vannak a tetoválásoknak?

  • bőr végleges tetoválása: színes tinta kerül tűszúrás révén a bőr dermalis rétegébe. 
  • végleges make-up tetoválás: A végleges tetoválás a make-up-nak megfelelően a kívánt lokalizációban és színnel kerül az arcra. 
  • henna: növényi festékanyag a bőrfelszín festése céljából kerül a bőrre
  • fekete henna: a klasszikus henna festék "felturbózása" hajfesték, vagy egyéb festékalapanyag révén az erősebb szín és hosszabban tartó eredmény érdekében. 
  • ideiglenes "tetoválások"

Mi is az 5 leggyakoribb probléma, ami a fenti, divatirányzatként előtérbe került eljárások után bekövetkezhet?

1. Fertőzés/infekció. Legyen az egy helyi kis pirosodás, láz, vagy a súlyosabb, HIV, Hepatitis? A nem megfelelő körülmények között végzett tetováltatás során a fenti fertőzések veszélye nagyon megemelkedik. 

2. Allergia. Mind a tintára, mind az esetleges szennyeződésekre is kialakulhat allergiás reakció. A hennára és az egyéb hozzákevert festékalapanyagra elég gyakori reakció. Lehet enyhébb, csak helyileg kellemetlen folyamat, azonban generalizálódhat is, ami életet veszélyeztethető súlyosságig terjedhet. 

3. Más bőrbetegség fellobbanása: előfordulhat a tetoválás helyén, majd távolabb is teljesen más bőrbetegség kiújulása vagy kialakulása. 

4. MRI vizsgálat! Egyéb okból szükséges MRI vizsgálat során kellemetlenül viszkethet, beduzzadhat a tetoválás a mágneses mező és a tinta fémtartalma miatt. 

5. A végleges tetoválás eltávolítása bőrgyógyászatilag bár már lehetséges, költséges és hosszan tartó folyamat, melynek a végleges eredménye nem mindig a 100% eltűnés. 

A javaslat az FDA részéről is tehát az óvatosság! Ez egy nem kellően szabályozott ipar, amely a bőr struktúrájába jelentősen beleavatkozik. 

Illusztráció: Man Ray: Ingre's violin (www.wikiart.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr586707325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2014.09.18. 20:28:37

Ez az FDA az a ceg, amiro szol tobbek kozt a Dallas Buyers Club is?
Nincs is tobb kerdesem akkor....

Zagyas 2014.09.18. 20:28:47

Mélyenszántó cikk, sokat tanultam.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.09.18. 20:28:50

A tetováltatás is csak egy nagyon hülye vallás.

Szórakoztató Valláskritika
Közösség 20.20 perckor az oldalán ezen írást megosztja
www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika
süti beállítások módosítása