HAPPYDERMIS

A fényvédelem buktatói

10 hiba, ami meghiúsítja a fényvédelmünket és nem is gondolnánk

2015. június 25. - Happydermis

fenyvedelem-620x410.jpg

 Tíz tévhit. Egy bőr. Akkor mi marad?

A valóság: ráncok és rák. 

Az alábbiakat érdemes szem előtt tartani, ha tényleg meg szeretnénk előzni a bőr öregedési folyamatait és a bőrdaganatok kialakulását!

 

1. Keveset kenünk! Egy átlagos méretű felnőtt testre legalább 2 evőkanálnyi (kb. 30-35 ml) fényvédőkrémet el kell használni egy kenés során. Legalább! Ez a javasolt 2 mg/cm2 mennyiség kb. 35 ml-t jelent egy testre egy alkalommal. Ezt betartva egy nyaralásra egy embernek több flakonnyi mennység szükségeltetne. A kevesebb mennyiség kenésével azonban nem érhető el a termék által szavatolt fényvédő hatáserősség. Nem beszélve a 2 óránként esedékes újrakenésről. 

2_ek.jpg

2 evőkanálnyi mennyiség

 

2. Felhős, hűvös napokon nem kenünk. A felhősödés az UVB sugárzás egy részét felfogja, azonban szórt sugárzás formájában kisebb mennyiségben de éri a bőrt. Az UVA sugárzás mennyisége a hűvösebb napokon, és egész év folyamán állandó, és komoly szerepet játszik a bőr öregedési folyamatainak a kialakulásában és a bőrrák megjelenésben is. 

 

3. Elhanyagolt testrészek! Kopaszodó fejtető, fülcimpa, nyak, ajak, tenyerek, talpak! Ezek a testrészek se maradjank ki!

bert_brus_oil_painting_ear.jpg

Bert Brus: Ear (2006)

 

4. Nekem jó bőröm van, nem kell védenem! Bőrrák kialakulhat a sötétebb, leégésre nem hajlamos bőrűek esetében is. A napfény okozta bőröregedési folyamatok pedig szintén kialakulnak az ilyen típusú bőrön, így fényvédelmük ugyanúgy szükséges. 

 

5. Víz, izzadás, újrakezdés? Egy kiadósabb vízben tartózkodás, vagy izzadás során a fényvédő hatásfoka meredeken csökken, ugyanis nem lesz már a bőrön a kívánt mennyiség. Ilyen esetekben az újrakenés elengedhetetlen! 

 sweat_and_bacne.jpg

kép forrás

6. Spektrum, faktorszám, vízállóság. A széles spektrumú, azaz UVB és UVA ellen védelmet biztosító készítményeket javasolt alkalmazni. A 30 feletti SPF, azaz  UVB védelem és a megfelelő UVA védelem elengedhetetlen. Főleg gyerekek esetén, akik bőrét gyakran víz is éri, a vízállóság szintén alap kritérium. Az ilyen készítményeknél  fontos a gyártó által feltüntetett alkalmazás: általában 2 óra alatt 2x15perces vízben tartózkodás, vagy 40-80 perces időintervallum esetében nyújtanak védelmet. 

 

7. Barnaság, önbarnító, megvéd? Attól hogy már van színünk, vagy önbarnítót alkalmazunk, ez nem jelent elég védelmet a leégés és a krónikus fényártalom ellen sem! 

self-tanner-moisturizer-tip.jpg

Kép forrás

8. Az arcra csak make-up reggeltől estig? Hiába az adott alapozó SPF ígérete, önmagában tartós, egész napos fényvédelemre nem számíthatunk általa! Valamivel jobb a hatás, ha alá fényvédőt alkalmazunk, de ha egész napon át szabadban tartózkodunk, ez a kombináció akkor sem megfelelő. Ha nincs alkalmunk fényvédőt alkalmazni napközben, célszerű kalappal, vagy napernyővel védeni az arcbőrt. 

perfect-makeup-6.jpg

kép forrása

 

9. Az autóban biztonságban? Nem. Az UVA sugarak átjutnak az üvegfelületeken! Így a bőr védelmére ott is szükség van!

f05cpw1l.jpg

Roy Lichtenstein: in the car (részlet)

10. A szemnek mindegy! A szem is nagyon érzékeny a napfényre, és hosszú távon a megfelelő minőségű napszemüveg alkalmazása nélkül szürkehályog kialakulást okozhat, mely az időskori vakság egyik leggyakoribb okozója. 

 

Mindebből kitűnik, hogy a megfelelő fényvédelem egy komoly kihívás. Nem véletlenül az elsődleges fényvédelmi eszközünk a bőr ruhával való  fedettsége kell hogy legyen! Ahogy ezt fehér, porcelán-bőrű, elődeink is tették még a 30-as években, a csokibarna bőr divatja előtt.  

6.jpg

 

Ha pedig úgy érezzük, mégsem sikerült eddig a bőrünk fényvédelme, két dolgot tehetünk:

-bőrrák szűrésre járunk éves rendszerességgel, 

-a bőrön kialakult ráncok, és egyéb fénykárosodási jelek (foltok, lazaság, megereszkedett bőr) korrekciójának lehetőségeiért esztétikai kezelési tanácsokat kérünk szakembertől, leginkább bőrgyógyásztól. 

Szakmai forrás: American Academy of Dermatology

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr237572536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása