HAPPYDERMIS

Miért nem tisztítjuk a sminkecsetet?

Íme a válasz

2015. június 03. - Happydermis

4794756251_f07f343f2b.jpg

Pár hónapja egy megböbbentő orvosi eset került nyilvánosságra Ausztráliából. A fiatal nő egy kölcsönkapott kozmetikai make-up ecsetet használt egy arcon lévő pattanás elfedésekor. Valószínűleg így  fertőződött meg a speciális baktériumtörzzsel (MRSA) kezdetben a bőre. A fertőzés a gerincvelőre terjedt, ami miatt egyelőre tolókocsiba kényszerül.

Az MRSA, vagy meticillin-rezisztens  Staphylococcus aureus egy speciális típus a baktériumok között, mely nevét onnét kapta, hogy kezelése során a legtöbb antibiotikumra már nem reagál. Sokan hordozzák a bőrükön, orrnyálkahártyán. Általában ép immunrendszerű egyéneknél nem okoz problémát, azonban az immunrendszer legyengülése (HIV, bizonyos ún. immunszupresszív gyógyszerek), daganatos vagy egyéb belbetegségek mellett nagyon súlyos fertőzéses állapotokat okozhat. 

A történet egy nagyon ritka, speciális eset, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy milyen nagy jelentősége van az ilyen tárgyak rendszeres szakszerű tisztításának. 

 

Mi is lehet azon az ecseten?

  • maradék púder, alapozó, stb. 
  • egyéb szennyeződések
  • elhalt bőrsejtek
  • kórokozók (baktériumok, esetleg vírusok)
  • olaj

 

Mégsem tisztítjuk?

Úgy tűnik nem nagyon. 

A témával összefüggésben egy több mint ezer nőt magába foglaló közvélemény kutatás történt Amerikában. 

A megkérdezett nők 39%-a  még havonta sem tisztítja a sminkecseteket, míg 22 %-uk soha nem tisztította még. A tisztítás elmaradását a nők kb. egyötöde időhiánnyal magyarázza, kb. ugyanennyien nem gondolták, hogy az ecsetek időszakos tisztítása szükségszerű; és szintén 20% körüli volt azok aránya, akik inkább új ecsetet vesznek amikor már a tisztítás aktuális volna. 

A sminkecsetet tisztítók kb. 70%-ban azért tették, mert az alapozó az ecset összeragadását okozta; és a válaszadók 65%-a volt tisztába azzal, hogy a tisztítás a baktériumok elszaporodásának a megelőzése miatt is szükséges. 

 

 

És mi lenne a helyes?

Legalább hetente, de persze legjobb volna minden használat utána  sminkecsetek tisztítása, főleg ha arcunkon pattanás vagy egyéb seb  található. Ezekről a sebekről a kórokozók az ecsetre kerülve  tovább fertőzhetjük saját, vagy akár más bőrfelületét a bőr apró sérülésein keresztül. Számos baktérium elpuszul a szabad levegőn, azonban a nedves vagy olajos közeg akár előnyükre is szolgálhat a túléléshez. 

Ami pedig a megfelelő tisztításhoz kell:

Langyos víz, szappan, mosogatószer vagy babasampon. Ha összeállt a szőr, kis mennyiségű olaj segíthet ennek eltávolításában a lemosás előtt. Alkoholos fertőtlenítés is végezhető ezt követően, természetesen a kórokozók ellen ez a legbiztosabb módszer. Célszerű a fogantyút is tisztítani! Óvatos megtörlés és a pamacs formájának visszaállítása után fontos a szárítás, amit úgy javasolnak a szakemberek, hogy valamire támasztva a levegőben legyen az ecset feje. 

 

Ne add kölcsön!

Ne vedd kölcsön!

Tisztítás!

Így baj ebből nem lehet!

 

Fotó forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr597516168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása