HAPPYDERMIS

Mit tehetünk az arc "őszülése" ellen?

2015. október 22. - Happydermis

rancok_arc2.jpg

Az ősz a természet folyamatai révén az elmúlással azonosítható. 

A bőr öregedési folyamatai is az elmúlást közvetítik sajnos idővel, ami tulajdonképpen egy természetes folyamat. Természetes mindaddig, amíg azt nem erősítjük fel mi magunk olyan életmódbeli dolgokkal, melyek igazoltan és látványosan előrehozzák a bőrünk öregedési folyamatait. A belső genetikai vezérlés mellett a "negatív" környezeti behatások révén ráncok, petyhüdtség, és a napfény/szolárium hatására egyenetlen pigmentáció, pigmentált eltérések alakulhatnak ki az arcbőrön. 

Íme pár dolog, amit betartva joggal érezhetjük, hogy megtettük amit megtehettünk a cél érdekében. 

  1. Bár a nagy intenzitású UVB sugárzásnak a nyárral együtt búcsút mondhatunk, továbbra is ügyelni kell az UV-védelemre nemcsak a hétköznapok folyamán, de  még inkább a szabadban töltött hétvégéken, egy síelés, téli nyaralás, vagy napsütéses hegyi kirándulás során!
  2. A szoláriumozás során a bőrt ért UVA sugárzás nagymértékben elősegíti a bőr öregedési folyamatait (nem beszélve a daganatkeltő hatásról) ! Így ennek kerülése feltétlenül javasolt az egészséges és fiatalos bőr megőrzése érdekében.
  3. A dohányzás hatására igazoltan romlik a bőr kötőszövetének szerkezete, előrehozva a bőröregedés jeleit, mint a ráncosodás (Just M. Br J Dermatol. 2007; Deliaert AE és mtsai. Aesthetic Plast Surg 2012). 
  4. Egészséges étkezés: optimális folyadékbevitel, valamint C-vitamin fogyasztás, megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a megfelelő arányban fogyasztott zsír és szénhidrát szintén befolyásolja az arcbőr öregedésének tempóját (Cosgrove MC és mtsai. Am J Clin Nutr. 2007)
  5. Alkohol fogyasztás: rendszeres, nagyobb mennyiség fogyasztása esetén dehidratálja a bőrt, hosszú távon pedig sejtszintű károsodások révén rontja a bőr állagát, struktúráját és működését. 
  6. Arcápolás megfelelő módon! Cél: a rendszeresség és az irritáció minimalizálása! A folyamatos irritáció hatására ugyanis fokozódik a bőr kiszáradása, érzékenysége, és az öregedési jelek is hamarabb jelentkeznek. 
  • Tisztítsuk az arcbőrt napi 2 alkalommal!
  • Kerüljük a gyakori arcradírozást!
  • Ne használjunk olyan kozmetikumokat rendszeresen, melyektől az arcbőr ég, kipirosodik!
  • Hidratáljuk a bőrt!

A napfény, szolárium, dohányzás és alkoholfogyasztás a bőröregedés mellett ennél sokkal károsabb folyamatok indításában is szerepet játszik a szervezetünkben, melyek következtében daganatos megbetegedések (melanoma malignum, nem -melanoma típusú egyéb bőrrák, tüdőrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák stb.) alakulhatnak ki az arra hajlamos egyénekben. A fenti tanácsok betartása tehát sokkal nemesebb célt is szolgál, az egészséget!

Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a ráncok alapvetően hozzátartoznak a természetes öregedéshez. Megelőzésük,  ill. bizonyos szintű korrekció korunk trendje, a szépen, lassan és legfőképpen egészségesen öregedő bőr csak a megelőzés révén érhető el. Ehhez az életmódbeli változáshoz hozzátartozhat a "professzionális időhúzás" is, amikor természetes, nem túlzó eredmények megcélzásával kozmetikai, orvosi bőresztétikai beavatkozások segítségét használjuk az egységes és sima arcbőr megtartása vagy visszaszerzése érdekében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr677969797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása