HAPPYDERMIS

Nem mindegy, mi fedi a bőrt!

2016. április 30. - Happydermis

 cgadd4uwqaaczo1.jpg

TEXTIL KONTAKT DERMATITIS

Így hívják a textilekkel kapcsolatos bőrtünetek legnagyobb részét. Eredetét tekintve lehetnek a tünetek allergiás mechanizmus révén kialakuló bőrjelenségek, vagy pedig az anyag irritatív, bőrizgató jellegéből fakadó, nem allergiás folyamatok. A tünetek az anyaggal való kontaktus követően pár órával, de akár napokkal később is megjelenhetnek.

És hogy mik okozzák a kellemtelen, viszkető bőrtüneteket?

  1.    Formaldehid-rezinek

A ruhatextilekkel kapcsolatban felmerülő bőrproblémák leggyakoribb oka a formaldehid allergia. A formaldehidet a textilek előkészítése során használják azzal a céllal, hogy vízlepergető, illetve kevésbé gyűrődő anyagállagot állítsanak elő. Megtalálható elasztikus anyagokban, vasalás-könnyített textíliákban, gumis derékpántokban. A tiszta pamut, a polyester, és a nylon ritkábban esik alá formaldehides előkezelésnek.

  1.    Textilfestékek: (parafeniléndiamin-PPD, azo-festékek, stb) általában a sötét színek festékanyagának komponense.
  2.    Egyéb: a textilbe került fémek (kobalt, króm), latex, vagy egyéb gumiösszetevők, illetve a tűzállóság kialakításában használt vegyületek is okozhatnak allergiát.

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a textil dermatitis kialakulását?

a)   hordjunk természetes anyagokból készült ruhákat, melyek az előállítás során nem esnek át kémiai kezeléseken (organikus): A természetes anyagok közül a legmegfelelőbb a pamut és a len (valamint a természetes selyem).  A gyapjú, bár természetes anyag, gyakran irritálja a bőrt, emellett a feldolgozása során kemikáliákkal való kezelés történik a fertőtlenítés miatt.

b)   világos színű anyagok hordásával az esetleges festékanyag allergia elkerülhető

c)   kerüljük a vasalás-könnyített, légző anyag jelzéssel ellátott anyagokat

d)   kerüljük a „külön mosandó” jelzéssel ellátott ruhákat, ugyanis azok színe fog, így a festékanyag nagyobb arányban oldódik a bőrre is

e)   meleg, párás évszakokban ne hordjunk teljesen testhez simuló ruhadarabokat!

 

Írta: dr Hatvani Zsófia, bőrgyógyász szakorvos

Fotó forrása: itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr877329848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása