HAPPYDERMIS

A riasztások kora jön!

Amit az UV-indexről jó tudni

2015. július 02. - Happydermis

dsc_0882.jpg

 

Napfény, UV , leégés...

Itt a kontinentális éghajlaton tavasztól őszig nem panaszkodhatunk a napsütéses órák számára. Mégsem ugyanolyan mértékű az UV sugárzás hatása nap mint nap, amit bőrünkön is tapasztalhatunk. Előfordul, hogy  egy nyári napon akár 15 perc alatt leégünk, míg máskor egy véletlenül a szabad ég alatt eltöltött ebédidő (kb. 1 óra) alatt sem pirulunk le. Az UV erősségét ugyanis számos környezeti faktor befolyásolja: napszak, évszak, felhők, légszennyezés, tengerszint feletti magasság, talajviszonyok (homok, vízpart, hó…).

Mi az UV-index? 

A napfény erősségét (gyakorlatilag az UVB sugárzás erősségéről van szó), azt, hogy az az adott nap folyamán milyen mértékben képes bőrpírt, leégést kiváltani, ezt lehet az UV index-szel számszerűsíteni, mely egy nemzetközileg standardizált mérőszám. 

Értéke -mint ahogy az UVB sugárzás erőssége is- évszaki és napszaki változást mutat. Nyáron erősebb, illetve a nap állásának megfelelően a nap folyamán is változik, a napsugarak beesési szögének emelkedésével nő, azaz a déli órák körül 10-16, vagy 11-15 óra körül a legmagasabb. 

Magyar viszonylatban 0-tól 8-9-ig használjuk (délebben akár 13 is lehet a maximuma) melyet érdemes követni egy-egy hosszabb nyári szabadtéri kiruccanás előtt! A meteorológiai előrejelzések olykor magukba foglalják a tárgyalását, ilyenkor a napi várható maximumot jelentik, melyre a dél körüli órákban lehet számítani. Bőrtípustól is függ, hogy egyes UV-indexek esetén ki mennyit bír a napon tölteni kipirulás, leégés nélkül. 

Például egy érzékenyebb bőr esetén az erős UV-index esetén  a leégés már 15-20 perc alatt bekövetkezhet, ami nem sok... egy sorbanállás....egy pár saroknyi séta....Ugyanilyen UV viszonyok esetén egy kevésbé érzékeny bőrű egyén lehet hogy csak 45 perc alatt ég le. Az extrém, 8 feletti UV -index esetén, tehát amikor riasztás esete áll fenn, az érzékenyek 10-, míg a kevésbé érzékenyek is akár 25 perc után leéghetnek. 

A nemzetközi Word Health Organization (WHO) nagyon klassz jelrendszert készített az UV-index-szelkapcsolatos fényvédelmi óvintézkedések egyszerű megértéséhez, hozzátéve, hogy a besorolás kissé eltér a magyar gyakorlattól (nálunk az 5-ös erősség már az erős, narancssárga kategória. 

who3.jpg

 

Lényeg tehát hogy amíg az UV index 1-2, addig a leégés tekintetében kisebb a kártékony hatása a napfénynek; Az UV -index 3-5 között mérsékeltnek számít, 5-7 között erős, míg 7-8  a nagyon erős, és 8 felett extrém erős UV sugárzásra kell számítani, mely mind a bőr, mind a szem tekintetében káros következményeket jelenthet. UV riasztást Magyarországon 7,5 felett adnak ki, ilyenkor már a bőr leégése átlagosan 15-20 perc alatt megtörténhet, így kifejezetten javasolt az árnyékban tartózkodás illetve még inkább a fedett térben maradás!

Árnyéka válogatja!

dsc_1396.jpg

 

Ugyanis az árnyék minősége sem mindegy. Törekedjünk arra, hogy minél fedettebb árnyékot találjunk!

 

UV-riadó teendők?

Összességében ha az alábbi kép üzenetét, a megfelelő fényvédelmi teendőket betartjuk, nagyjából biztonságban vagyunk: azaz 3-7 közötti UV-index esetén bőrünket ruhával, fejünket sapkával, a szemeket pedig napszemüveggel védjük. 8 felett pedig árnyékban, vagy belső térben javasolt tartózkodni. 

who2.jpg

 

who.jpg

A fenti javaslat mellett a ruhával nem fedett bőrfelületekre (ill. egyes szakértők szerint a ruha alá is) javasolt a fényvédő készítmény megfelelő alkalmazása minden esetben!

 

 

És a 7 legfontosabb dolog!

1. Gyerekek esetén azonos UV-index esetén a leégéshez szükséges idő sokkal rövidebb lehet, mint felnőtteknél. 

2. A víz, homok visszaverik a beérkező UV-sugárzást, így a bőrt érő UV mennyisége jelentősen emelkedhet. Ezért homokos strandon, vízben még nagyobb óvatosság szükséges. 

3. A felhős idő nem jelenti a fényvédelem elhanyagolását, ugyanis szórt fény formájában a bőrt szintén éri az UV-sugárzás. 

4. Nem csak a leégés jelent veszélyt! Az UVA sugárzás, illetve a kumulatív napfény hatás (azaz az élet során minden UV hatás ami a bőrt éri), szintén a bőrdaganatok kialakulását, illetve a bőr öregedését okozzák.  

5. Itt   ellenőrizhető reggelente a magyar UV-index előjelzés: http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/, illetve léteznek UV-index mérő okostelefon alkalmazások. 

6. A fehér, fényérzékeny bőrűek, akiknek  a családjában vagy saját esetükben bőrdaganat fordult elő, vagy akinek nagyon sok anyajegye van; ők nagyobb veszélyben vannak a napfény káros hatásaival kapcsolatban. 

7. Nyár a városban, vagy a strandon...Itthon vagy máshol....Hegy vagy völgy...Ezeket a szempontokat bárhol is ér minket a nyári UV-sugárzás, célszerű betartani! Legyen cél a megelőzés! 

 Forrás: WHO, met.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr47592154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása