HAPPYDERMIS

UV az üveg mögött? VAN!

2014. szeptember 15. - Happydermis

dsc_6606-2_1410785374.jpg_1024x681

Ablak melletti munkafelület vagy autózás egy nyári / őszi napsütéses napon? Méltán merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet ilyenkor a káros UV sugarakkal?

A következő: az UVB energiája kicsi, ezért az üvegen általában nem hatol át, hanem visszaverődik. Az UVA azonban áthatol üveg típusától (síküveg, reflexiós, thermopan, fóliázott, ragasztott, edzett üveg) függően különböző mértékben.

Mi ezzel a baj?

Legújabb kutatások bizonyítják, hogy más a bőr védekezési potenciálja akkor, ha UVA és UVB is éri, mintha csak UVA. Az UVB okozta DNS javító mechanizmusok sokkal hatékonyabbnak tűnnek, ellenben ha pusztán UVA hatásnak van bőrünk kitéve, akkor ez a hatékonyság alulmarad, így a DNS maradandó károsodásának veszélye nagyobb. Ezek még kezdeti eredmények, azonban rengeteg, korábbi tapasztalatokon alapuló megfigyelést alátámasztanak. Így tehát ha hosszú távon üveg mögött ér bennünket a napsugárzás, vagy esetleg pusztán UVB védelemmel bíró fényvédőt alkalmazunk, hosszú távon annak káros következményei lehetnek. A bőrön bekövetkező UVA okozta következmények éllovasa a bőröregedés (ráncok, pigmentfoltok...), emellett a daganatképződés esélye is megsokszorozódhat.

Emellett igazolták, hogy az élet folyamán az üvegfelületek mögött eltöltött idő (autó, ablak), és ezen idő alatt a bőrt érő UV sugárzás igenis számottevő. Több vizsgálat is igazolta, hogy az arcon és karokon gyakrabban alakul ki bőrdaganat azon az oldalon, ami az autóvezető ablak felőli oldalán van (bal kormányos országokban baloldalon, és fordítva), valamint a bőröregedési jelek is kifejezettebbek ezen az oldalon.

Így hát gondoljunk erre, és védekezzünk ha kell! Akár egy melegebb, fényesebb őszi napon is!

 

(Irodalom: Almutawa és mtsai 2013)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr906700365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása