HAPPYDERMIS

Ezt jó ha tudod a Chlamydiáról!

az alattomos nemikór

2014. október 01. - Happydermis

nell'acqua.jpg

Vannak a klasszikus nemibetegségek: szifilisz (vérbaj) és a gonorrhea (kankó, tripper). 

És van számos egyéb, nemi úton terjedő kórokozó, ami miatt bajban lehetünk. 

A Chlamydia trachomatis egyes alfajai STI-t (sexually transmitted infection=szexuális úton terjedő fertőzés) okoznak. Nőket és férfiakat is érinthet, és elkapható vaginális, orális és anális úton is. Az USA-ban a leggyakoribb STI kórokozó; olyan gyakori, hogy ott már a 25 év alatti szexuálisan aktív fiatalok évenkénti szűrését javasolják. Valószínűleg hazánkban is jóval gyakoribb, mint a statisztikák mutatják, mivel viszonylag ritkán kerül górcső alá, azaz vizsgálatra. A rutin hüvelyi leoltás során ugyanis nem mutatható ki. Kimutatásához külön, speciális mintavétel kell!

Miért aggasztó mindez?

1. Mert sok esetben a Chlamydia fertőzés tünetmentes (kb. esetek 70%-ában), vagy nagyon diszkrét tünetekkel jelentkezik! Tehát nem kerül felismerésre, holott kezelése egyszerűen megoldható antibiotikum szedésével.

2. Mert a kezeletlen, elhúzódó eseteknek komoly következménye lehet: 

Nőknél felszálló fertőzések, petevezeték gyulladás, majd krónikus kismedencei gyulladás. Mindezek késői szövődménye a meddőség és a méhen kívüli terhesség előfordulása. 

Férfiaknál szintén felfelé terjedhet a gyulladás (prostata, mellékhere gyulladás), aminek a következménye szintén nemzőképtelenség lehet!  

3. Mert a kezeletlen Chlamydia fertőzöttség növeli a HIV vírussal történő fertőződés esélyét.  

4. Mert újra elkapható, aki egyszer átesett rajta, és kezelést kapott, ettől függetlenül számtalan újabb fertőződés bekövetkezhet. Ezt minden újabb esetben kezelni kell ahhoz, hogy a szövődményeket megelőzzük. 

5. Mert a terhesség alatti Chlamydia fertőzésnek is lehet veszélye: koraszülést eredményezhet; valamint a magzatra nézve születés után súlyos kötőhártya gyulladás vagy/és tüdőgyulladás alakulhat ki az újszülöttnél. 

6. Mert megelőzhető! Felelős szexuális magatartás, fizikai barrier-védelem (óvszer) esetén a fertőződés megelőzhető!

Így hát ha felmerül bennünk akár csak a kíváncsiság a Chlamydia fertőzöttséggel kapcsolatban, kérjük kezelőorvosunktól (aki nőgyógyász, bőr-, nemigyógyász, vagy urológus) a speciális mintavételt ezirányban! Hogy még időben legyen! És akkor nagy baj nem lehet!

:)

Illusztráció: Lorenzo Mattotti (http://elmipapel.blogspot.hu/)

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr246734359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása