HAPPYDERMIS

Pikkelysömör világnap!

Azaz egy-két hasznos tény a betegségről!

2014. október 29. - Happydermis

psoriasis_1.jpg

 

Ma van a pikkelysömör (psoriasis) világnapja!

A pikkelysömör egy nagyon régóta ismert bőrgyógyászati kórkép. Több ezer éves egyiptomi múmiák exhumálásakor végzett vizsgálatok is találtak bizonyítékot a betegség fennálltára; Hippokratész (ie.460-377) már alkalmazta a később sokáig használatos kátrányt a kezelés során; Galénosz különítette el először ezt a betegséget,  és nevezte el psoriasisnak. 

A betegség lényege, hogy egyes gyulladásos folyamatok túlaktiválódnak, és ezeken a területeken megjelennek a tünetek. 

Legtöbbször a bőrt érinti, vannak jellegzetes lokalizációk, mint a térd, könyök területe például, de megjelenhet a tenyéren, talpon, a hajlatokban, vagy vegyes lokalizációban. Érintett lehet azonban a köröm, a hajas fejbőr területe is. Van akiknél csak köröm tünetek jelentkeznek, vagy csak a hajas fejbőrön a különböző mértékű korpázó tünetek. A bőrtünetek viszkethetnek, vaskos, korpázó jellegük miatt sok kellemetlenséget okozhatnak, nem beszélve arról, hogy a megjelenésben mennyire zavaró lehet. 

 

 

 

Miért is kell ennek a betegségnek világnap?

1. Mert sokakat érint. Magyarországon az előfordulása kb. 2%-os, azaz kb. 150-200.000 embert érint. De számos híresség is érintett a kórkép által, mint John Updike író, Kim Kardashian celeb, LeAnn Rimes énekes.  

2. Mert jelentősen ronthatja az érintettek életminőségét. A bőrtünetek mértéke változó lehet: azonban a kiterjedt tünetek óhatatlanul odavonzzák a kívülállók tekintetét. Fontos tudni, hogy ezek a bőrtünetek (egyes nagyon súlyos, esetektől eltekintve) nem fertőzőek! Így uszodában, sportlétesítményekben a viszolygás alaptalan! 

3. Mert ha többen tudnak róla, és elfogadóbbak, akkor kevésbe érzik  kitaszítottnak magukat az érintettek!

4. Mert kezelhető! Meg nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető! Ma már számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A betegség megértése, a kezelési utasítások követése révén a bőrelváltozások vékonyodnak, a pír mérséklődik, megszűnik. A kezdeti lokális (kenőcs), illetve fénykezelés elégtelensége után számos szájon át szedhető gyógyszeres alternatíva létezik. Mindezek eredménytelensége esetén ma már elérhetőek az ún. biológiai terápiák. Ezek alapját az adja, hogy évtizedek alatt elvégzett kutatások eredményei igazolták a betegség kialakulásának főbb molekuláris jellegzetességeit, így ezen sejtszintű folyamatok gátlása célzottan állítja meg a tünetek további képződését. 

5. Mert egyéb betegségekkel társulhat! A psoriasis maga érintheti az ízületeket, ami szintén jelentősen ronthatja az életminőséget. Az ízületek duzzadnak, fájnak, mozgásukban korlátozódnak. Van akinél ezek az egyedüli tünetek jelentkeznek bőrtünet nélkül, ennek felismerése nagyon fontos, mert kezeléssel az állapot szintén javítható. Emellett a betegek körében gyakoribb a kardiovaszkuláris betegségek iránti rizikó, a 2-es típusú diabetes megjelenése, bizonyos daganatok, az elhízás és a depresszió. Ezek ismerete hozzájárulhat a megelőzéshez egy tudatos életmód mellett!

Megelőzhető-e a pikkelysömör?

A kórkép genetikailag determinált, de sok gén együttese határozza meg (PSORS gének jelentősége a legkifejezettebb). Ez azt jelenti hogy ha van a családban érintett, az nem jelenti azt, hogy továbbörökíti, de az esély nagyobb rá, mint azoknak, akiknek a családjában nem fordul elő. Emellett környezeti faktor(ok) hozzájárulása is szükséges a betegség megjelenéséhez ún. provokáló faktorként: stressz, terhesség, egyes gyógyszerek (pl. béta receptor blokkoló kardiológiai szerek, egyes gyulladásgátlók-indomethacin, hydrochloroquin, lítium), valamint infekciók is. 

Ma este érdekes programok állnak rendelkezésre az érdeklődők számára!

 

Forrás: www.psoriasis.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr696844323
süti beállítások módosítása