HAPPYDERMIS

Fel a kalappal!

A fényvédelmet jó ha a fejnél kezdjük!

2015. június 17. - Happydermis

dsc_3803.jpg

 

Napfény+fejbőr=leégés?

Sajnos sokszor igen! De ha nem is leégés, akkor is nagyon sok napfény érheti a fejbőrt egy-egy nyár alkalmával. 

Fejbőr

Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fejet is bőr fedi, aminek a fényvédelme szintén fontos dolog! A napfény ugyanis a fejbőrt is éri, ráadásul nem is keveset, ha nem gondoskodunk a megfelelő fényvédelemről. A fejtető ugyanis mindig a nap felé néz. Ezért célszerű védeni, főleg azoknál, akiknek a fejbőrét a haj nem fedi tökéletesen. A hajas fejbőrön is kialakulhat ugyanis bőrdaganat: mind melanoma malignum, mind pedig nem-melanoma típusú bőrdaganat. 

Hajban a rák?

Igen, a hajas fejbőrön is kialakulhat bőrdaganat. A nem-melanoma típusú bőrdaganatok általában nem is a leégés következtében alakulnak ki, hanem az összeadódó, leégést nem okozó napfény-hatás következtében. A melanoma kialakulás hátterében sok tényező mellett a hajas, vagy éppen hajtalan fejbőr leégései bírnak nagyobb jelentőséggel. 

 

Akiknél kifejezetten fontos a fejbőr fényvédelme: 

Gyerekek:

Kevesebb, ritkább haj fedi a fejecskét, ezért a napfény sokkal jobban éri a fejbőrt. Ráadásul a gyermekkori leégések sokszorosára növelik az esélyét a későbbi  élet során a bőrdaganatok kialakulásának. Ezért nagyon fontos a bőrük leégésének a megelőzése. Nem csak a tengerparton, strandon, hanem bármikor a szabadban szükséges a fejbőr védelme, mivel magas UV index esetén akár 15 perc alatt bekövetkezhet a védtelen bőr leégése. Így egy-egy divatos fejfedő beruházása nagyon is hasznos. 

Felnőttek esetén: 

Nőknél:  

  • akik valamilyen hajhullási rendellenességgel küzdenek, ezért főleg a fejtetőn, a hajas fejbőr elülső területén ritkább a haj
  • akiknek fix választékuk van, főleg ha szorosan kötik össze a hajukat. Ilyen esetben ugyanis a választék területét folyamatosan éri a napfény amikor a szabadban tartózkodnak

Férfiak esetén: 

  • nagyon rövid, vagy leborotvált haj 
  • férfias típusú kopaszodás különböző fokozataiban
  • fix választék esetén

 

Milyen legyen az a fejfedő?

Fontos azonban , hogy ne csak divatos legyen hanem szakmailag megfelelő fényvédelmet biztosítson!

A fejbőr mellett ugyanis egyben az arc, nyak és a fülcimpák fényvédelme is cél, emellett nem elhanyagolható a hőguta elleni védő szerepe sem, főleg gyerekek esetén. Ennek megfelelően pár fontos gondolat a vásárláshoz!

  • A baseball sapka nem a legmegfelelőbb választás, ugyanis a fülcimpákat a nap szabadon éri. Ha mégis ez a választás, akkor kenjük be vastagon a fülcimpákat, és a nyakat. Gyermekek és már felnőttek számára is létezik az oldalt és hátul lelógó részt tartalmazó típus, mely tökéletesen megfelel a célnak.

mgxcdemui5xz2_abrptei0w.jpg

  • körkarimás sapka: minél szélesebb a karima, annál tökéletesebb a fényvédelmi hatás. A legjobb, ha leárnyékolja a nyakat is. Anyaga legyen fényvédelemmel bíró UPF (UV protection factor) textil.

671866618_o.jpg 

  • Kalap: nagyon jó választás, azonban a szalma szövés ne legyen túl laza, mert akkor a lyukacsokon keresztül átjutó napsugarak miatt nem teljesül a funkció. Szerencsére a divat jelenlegi állása kedvez a kalaphordásnak, ugyanis rengeteg féle stílus közül választhatunk!

 

Ha nő:

 

 

Ha férfi: 

 

És ha gyerek?

Itt található pár ötlet a gyerekek számára!

DE hogy vegyük rá őket a kalapok hordására? A jó példával. Ha minden családtag fején van egy kalap, garantáltan nem akarnak majd kimaradni a kalapos élményből! 

 

Persze a nyakat,dekoltázst és a többi szabadon lévő bőrfelületet pedig vagy egyéb ruhával, vagy megfelelő minőségű és mennyiségű fényvédővel kell védeni! 

 

De miért ez az óvatosság?

A hajban bújó melanoma nagyon agresszív!

Kutatások igazolták, hogy a fejen jelentkező melanoma általában hamarabb vezet halálhoz, mint a a test más részein kialakuló melanoma esetében. Ennek oka egyrészt valószínűleg az, hogy sokszor későn születik meg a diagnózis, tekintettel a hajjal való fedettségre. Fontos ezen a ponton a fodrászok szerepe, akik felhívhatják a figyelmet, amennyiben elváltozást észlelnek a hajas fejbőrön. Másrészt a fejbőr gazdag erezettsége miatt a fejbőr melanomája gyakrabban, és valószínűleg hamarabb ad áttétet az agyi szövetekbe. 

 

Irodalom:

  1. Lachiewicz AM, Berwick M, Wiggins CL, Thomas NE. Survival differences between patients with scalp or neck melanoma and those with melanoma of other sites in the Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) program.Arch Dermatol2008; 144(4):515-521.
  2. Frangou C. Scalp melanomas carry worse survival prognosis than other melanomas. General Surgery News 2012; 39
  3. Képek forrása: PInterest

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr197551502
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása