HAPPYDERMIS

HPV -még mindig van, amit nem tudsz róla!

2014. november 05. - Happydermis

 DSC_1435.jpg

 

Az elmúlt héten szerintem a rendszeresen internetezők többsége belefutott Mittelholcz Dóra rém szomorú történetébe és halálhírébe. Nem ő az egyetlen sajnos mostanában, aki részben a nyilvánossag előtt vívta reménytelen harcát...

Egy csinos, sikeres újságíró...30 évesen egyszer csak azt mondják Neki: ez méhnyakrák!

...majd 33 évesen, 4 emberfeletti módon végigküzdött év után áldozata lesz a daganatnak. Mindeközben egy megrázó könyvben megírja a történetét, aminek a bemutatóján a végstádiumban lévő Dóra már csak a betegágyán tudott jelen lenni. Közben két szívszaggató videót is forgattak Vele.

Aki elolvassa a könyvet, vagy akár csak végignézi a videókat, és nő:

Az remélhetőleg rögtön leteszi a fogadalmát, hogy rendszeresen, az ajánlásoknak megfelelően elmegy méhnyakrák szűrésre és HPV szűrésre!

 

A férfi pedig párja lelkére köti mindezt drákói szigorral! És ha gyanú van a fertőződésre, ő is elmegy vizsgálatra!

Ugyanis Te döntesz arról, hogy törődsz-e vele, és teszel-e ellene!

Mert ez a betegség elég hatékonyan megelőzhető! 

 

És amit még esetleg nem tudsz a témában:

1. A HPV vírus nemi úton terjedő fertőzés, mely akár tünetmentes is lehet!

2. Vannak veszélytelen típusok, közepes rizikót hordozók, és nagy onkogenitású (azaz daganatra hajlamosító) vírusok. Ezeket számokkal jelölik a HPV vizsgálat eredményében. 

3. Megfertőzhet a vírus azonban a méhnyakon kívül egyéb szerveket is, sőt férfiaknál is átterjedhet: külső nemi szervekre, végbéltáj bőrre, nyálkahártyára, sőt a szájüregre, garatra is. Ezeken a helyeken is okozhat daganatos elfajulást a sejtekben és következményes rosszindulatú daganatot is!

4. A HPV pozitivitás sokszor, főleg fiatalokban átmeneti, kezelés nélkül a szervezet immunrendszere leküzdi. 

5. A HPV oltás nem nyújt 100%-os védelmet a daganatkialakulás szempontjából, ezért az oltottaknak is szükséges a javasolt szűrésen részt venni!

6. A rutin rákszűrés során a HPV fertőzés lehetősége nem feltétlenül kerül felismerésre, így aki teheti (ez a legtöbb helyen fizetős), kérjen mellé külön még HPV vizsgálatot is!

7. Dohányzás! Kimutatták, hogy a "békés" HPV fertőzés nagyobb arányban alakul át daganatmegelőző, aztán daganatos állapottá annál, aki dohányzik!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr246858315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása