HAPPYDERMIS

A kismamahaj rejtelmei

2015. november 03. - Happydermis

1809935246_2e8a83b939.jpg

Mi is történik a hajjal?

 

Kezdődik a várandóssággal...

Minden szép és  ígéretes, a hormonok nemcsak a lelket, de a hajkoronát is az egekbe repítik!

A legtöbb kismama ilyenkor azt észleli, hogy haja dúsabb, erősebb és fénylőbb mint valaha. Emellett még változhat a haj színe is, gyakrabban sötétebb árnyalatra vált. Sokak pedig azt tapasztalják, hogy hajuk jóval göndörebbé válik. 

Mindezen változások hátterében a terhesség során magas szintet elérő női nemi hormonok, leginkább az ösztrogén szerepe jelentős. Ez a hormon ugyanis a hajszálak életciklusát befolyásolja, mégpedig úgy, hogy a ciklus lelassul, így a hajszálat a szőrtüsző tovább megtartja. Ennek köszönhetően lesz dúsabb a haj, hogy a normális hajhullás mértéke csökken. 

De mi történik a szülés után?

Szülést követően a hormonszintek fokozatosan változnak, az ösztrogén szintje csökken, egyénenként különböző gyorsasággal. Ennek köszönhetően az idilli pozitív változások a haj kapcsán is sajnos visszafordulnak. A szülés után nagyjából a nők fele tapasztalja a fokozódó hajhullást, akár extrém módon is, ami általában a szülést követő 4. hónapra válik zavaróvá. 

Jó hír egyébként, hogy a haj mennyiségi változása mellett a minőségi változások sokaknál aztán tartósnak bizonyulnak (hajszín változás, göndörödés, vagy egyenesedés), aminek a magyarázata egyelőre várat magára. 

 És meddig tűrjük ezt?

Nagyjából egy év az az időintervallum, amire a hajhullásnak illik mérséklődnie. Amennyiben ezután sem észlelhető javulás, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, ugyanis  hajhullás egyéb okainak felderítésére lehet szükség. 

 

Szóval mire ügyeljünk a kisbabás-hajhullós időszakban?

 

1. Egyrészt tudjuk a kellemetlen folyamatot némileg ellensúlyozni azzal, ha a terhesség alatt szedett vitaminkoktélt továbbra is fogyasztjuk! Ez jót tesz nemcsak a hajnak, de a szoptatás által igénybe vett szervezet egyéb raktárainak is. 

2. A hajkorona mennyiségi változását különböző ápolási (volument növelő, revitalizáló sampon, balzsam, ápoló), vagy egyéb technikákkal (frizura változtatás) ellensúlyozhatjuk. 

3. Vigyázzunk a hajszálakkal! Főleg csecsemő mellett egy-egy hosszabb hajszál, vagy hajcsomó szerencsétlenül tekeredve olyan elszorítást okozhat, ami akár keringési problémához is vezethet egy apró ujj vagy végtag körül. 

4. A szoptatás abbahagyását követően további orvosi kezelések is rendelkezésre állnak a hajhullás mérséklése céljából! 

 

Írta: Dr. Hatvani Zsófia (bőrgyógyász szakorvos)

Forrás: AAD

Fotó forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr798048808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása