HAPPYDERMIS

Síelés. Arcvédelem?

A lényeg!

2014. december 19. - Happydermis

img_0472.jpg

 

Fényvédelem a tél közepén? Ugyan minek?

Sokak véleménye ez, de sajnos nem helyes. 

Közeleg az első téli hosszabb pihenő, mely a szerencsések számára a hegyekben, hóban, magaslati napsütésben eltöltött napokat jelent. A síelés, vagy téli sportok kedvelőinek célszerű ismerni azokat a környezeti faktorokat, amelyek a hegyekben eltöltött kikapcsolódás alatt veszélyt jelenthetnek. Több tudományos vizsgálat is igazolta, hogy például a melanoma kialakulásában milyen jelentősége van a rekreációs fényártalomnak, azaz annak az évi 1-2 alkalomnak, amikor nyáron és télen elmegyünk, és a megszokottól eltérő "UV környezetben" felelőtlenül töltjük el az időt a szabadban. 

Lássuk, miért is fontos a hegyekben, a hóban az arcunk fényvédelme?

Mert az arcunkat ért UV sugárzás hatásai életünk során összeadódnak. Benne van a képletben a három éves kori tengerparti leégés; a 10 éves kori júliusi biciklitúra; a 25 éves korban a haverokkal eltöltött balatoni nyaralás, amikor nem vittünk fényvédőt; és minden (de hangsúlyozottan a nyári) nap délideje, amikor csak kiszaladunk ebédelni a 3 sarokra lévő étterembe a tűző napon. És persze beleszámít a síelések alatti UV hatás is. Nem is kis szorzóval. Miért?

1. Hegyek: a tengerszint feletti magasság emelkedésével minden 300 méter szintkülönbséggel 4%-kal nő az UV sugárzás erőssége!  

2. : a tiszta hó az UV sugárzás 80%-át visszaveri. Ezek a sugarak is a szabadon lévő arcunkat érik! Azaz  így már minimum 180%. 

3. Felhősödés: „teljesen be van borulva, ma biztos nem kell gondolnom a fényvédelemre, úgysem égek le!” Nana! A felhők mindössze 10-20%-át nyelik el az UV sugárzásnak!

 

És mi a következménye az összeadódott UV hatásoknak?

- bőrdaganatok jelentkezése idő előtt, 

- bőröregedési jelek megjelenése: pigmentfoltok, ráncok. 

 

Mit vigyünk tehát magunkkal?

1. Vannak nagyszerű, kis kiszerelésű, akár zsebbe is tehető,  magas minőségű, UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújtó fényvédők. Ezeket célszerű  a patikában beszerezni, és reggel, majd a felvonón, vagy a büfében ismételten felkenni!

2. Fényvédővel kiegészített ajakápoló! Nem gondolnánk, de az ajakrák kialakulása nagyrészt a fénykárosodáshoz köthető! 

 

Jusson mindez eszünkbe ott a magasban! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr1006988797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása