HAPPYDERMIS

Hova lesz ez az angyalarc?

2014. december 21. - Happydermis

dsc_2525.jpg

 

Karácsony. 

Az ünnep egyik főszereplői az angyalok. Millió féle stílussal, alapanyaggal és mérettel találkozhatunk az angyal-dekor-piacon. A templomokban, festményeken szintén sokféle ábrázolás előfordul; a téma kultúr- és vallástörténeti háttere pedig igencsak összetett. 

Az angyalok képzőművészeti ábrázolásának egyik fő vonala a meztelen, pufók, kicsattanó bőrű gyermekangyal, a puttó. Ez az angyalábrázolás a reneszánsz korra vezethető vissza, fénykorát pedig a barokk korban élte: barokk templomok és festmények sokasága bizonyítja mindezt. 

dsc_3019.jpg

 

Angyalarc

Egyrészt szimmetrikus, vaskos orca jellemzi, a bőr tekintetében pedig a csecsemők tökéletes, sima, puha, rugalmas bőre. Ennek a visszaállítására törekszünk egész életünk során. És ez a rengeteg kollagén-termelést stimuláló kozmetológiai, orvos-esztétikai beavatkozás kifejlesztésének is mozgatórugója. 

dsc_2973_1.jpg

Az újszülött és gyermekbőr jellemzői adják a gyermeki arc és bőr idealizálásának magyarázatát. A bőr víztartalma magas, a felső réteg, az epidermis, még környezeti károsodásoktól mentes: színe, textúrája egységes. A kötőszövetet tartalmazó dermalis rétegben a kollagén és elasztikus rostok minősége és mennyisége még maximális, a vérellátás kimagasló.  A bőr alatti zsírpárna mérete nagyobb, így a bőr alátámasztása kifejezettebb. 

 És mi is történik az arcbőrrel, amitől elvesztjük ezt az angyali arcot és orcát?

Idővel megindul az öregedés: mely során a bőr legfelső rétege vékonyodik, értágulatok, felszínbeli és pigmentegyenetlenségek alakulhatnak ki, víztartalma illetve a bőr immunvédelme is csökken. A dermalis réteg kollagén és elasztikus rostjainak egyrészt csökken a mennyisége, másrészt  ezen anyagok szerkezetében minőségbeli kedvezőtlen változások is kialakulnak, így veszíti el a bőr a rugalmasságát, és alakulnak ki egyes ráncok. A bőr vérellátása is romlik, valamint az alátámasztó zsírszövet mennyisége csökken. Az arc egyes csontjai is "összemennek", így lesz például egyre beesőbb a szem, és mélyül a szemek körüli karika, valamint mindezek következtében megereszkedik a felső szemhéj, az állvonal. 

Az öregedési folyamat két tényező együttesének összesített eredménye: genetikánk által vezérelt ún. endogén, vagy belső öregedési folyamatok, illetve a külső környezeti faktorok károsító hatásai. A genetikai adottságok sajnos adottak; lefolyásukra azonban sok esetben lehet előre következtetni a szülők, nagyszülők bőr-öregedésének tanulmányozásával. A külső tényezők ellen - mint fénykárosodás, dohányzás, stressz, ápolás elmaradása és egyéb életmódból vagy egészségi állapotból adódó faktorok - mi magunk tudunk aktívan tenni

 

dsc_3002.jpg

A fenti freskó részlet bár alapvetően nyilván más mondandóval készült (Bencés templom, Győr), ahogy a gyermeki bőr kijut a külvilágba, az arcbőrt érő környezeti hatások meg is kezdik a lassú romboló tevékenységüket. Ha mindezt szem előtt tartjuk, lehet esélyünk a bőr fiatalságának megőrzéséért folytatott küzdelemben. 

 Hogy valami az angyalarcból is megmaradjon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr157001585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása