HAPPYDERMIS

Okostelefonom az orvosom?

Telefonnak okos, de milyen bőrgyógyász?

2015. március 02. - Happydermis

mobile_mm.jpg

 

Az egészséggel, életmóddal, esetleg akár orvosi szintű egészségügyi témákkal foglalkozó okostelefon alkalmazások fénykorukat élik. Nagy üzlet; vonzó téma; így a kínálat meredeken nő. 

Ezért aztán túl vagyunk azon a szinten, hogy a táplálékaink kalória mennyiségéről adjon egy-egy ilyen szolgáltatás információt; ami már nem babra megy: arra vállalkoztak egyes készítők, hogy melanomát diagnosztizálnak okostelefon alkalmazásokkal. 

De tényleg tudnak ezek az alkalmazások eleget? Megbízható információkat adnak? Valóban elhisszük egy alkalmazásnak, hogy orvosi/magas szakmai szintű diagnosztizálásra képes?

A válasz: NEM! 

Az utóbbi időben két alkalmazás (MelApp, Mole Detective) is lekerült a kereskedelmi palettáról, minthogy az alkalmazott melanoma-felismerési algoritmusuknak egyáltalán nem volt tudományos megalapozottsága. A napokban fény derült  a konzekvenciákra is;  miszerint súlyos büntetésre és a termékek végleges piaci kivonására számíthatnak a fenti alkalmazások tulajdonosai. 

A téma súlyából kifolyólag is kényes. Ugyanis a melanoma diagnózisának az ideje kulcskérdés. A korai diagnózis ugyanis életet menthet. Ugyanakkor az álpozitív diagnózis (azaz ha melanomának titulálunk olyan képletet, ami valójában nem melanoma) felesleges pszichés és akár sebészi terhet jelent a páciens számára. 

A melanoma diagnózis felállítása magas szintű szakmai ismereteket követel. Bár közeledik a robot-világ, és megfelelő algoritmusokkal és programozással sok minden tevékenység elvégzése valószínűleg átkerül a jövőben az emberekről a gépekre, ehhez az egészségügy területén igencsak megalapozott tudományos igazolások szükségesek. 

És mi a tanulsága az esetnek?

Fontos dolgokban ne bízzuk a bőrünket (az életünket) alkalmazásokra! 

 

Fotó eredeti forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr837221157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása