HAPPYDERMIS

Október a pizza hónapja! És mi lesz a bőrünkkel?

Avagy pizza és acne?

2014. október 07. - Happydermis

 Screen Shot 2014-01-15 at 7.47.14 PM.png.jpg

(Illusztráció: www.avillagetown.com)

Az acne-val, azaz pattanásokkal kapcsolatban rengeteg kérdéses relevanciájú mítosz olvasható. A tudományos magyarázatok az acne okával, kialakulásával kapcsolatban még mindig nem teljesen kielégítőek. Azt tudjuk, hogy hormonhatások, genetikai hajlam és az emócionális stressz hatással vannak az acnéra. Az újabb kutatások pedig az étkezési szokások szerepét próbálják igazolni. 

A glikémiás index

A glikémiás index egy mérőszám, melynek segítségével az elfogyasztott ételek, italok szénhidrát tartalma hatására a szervezetben bekövetkező vércukorszint emelkedés dinamikája jellemezhető. Értékét befolyásolja a szénhidrát tartalom, a szénhidrátok típusa, és az egyéb összetevők (pl. fehérje, zsír, rost...) aránya. A magas glikémiás index-ű étel/ital gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ami egy gyors vércukorszint emelkedést, majd gyors csökkenést eredményez. Ez a hasnyálmirigy inzulin termelését nagymértékben megterheli. Mindemellett számos egyéb növekedési faktor és hormon is termelődik a hirtelen vércukorszint emelkedés kompenzációja során, melyeknek lehetnek káros hatásai. Ezzel szemben az alacsony glikémiás index esetén a szénhidrátok lassan szívódnak fel, hosszan tartó telítettség érzést okoznak, ami mögött egy lassúbb, fokozatos vércukorszint emelkedés áll, ami összességében egy sokkal jótékonyabb hatással bír a szervezet anyagcseréjét tekintve.  

Glikémiás index és pattanás?

Az utóbbi időkben számos tudományos vizsgálat elemezte az acne és az elfogyasztott ételek/italok glikémiás indexének kapcsolatát. Fiatal férfiak vizsgálatakor az alacsony glikémiás indexű étrend mellett nemcsak az acne tünetek javulását észlelték, de testsúlycsökkenést is megfigyeltek. A polycystás ovarium syndromában szenvedő nőbetegek - akiknél gyakori a súlyos acne társulása is - hasonló diétával végzett vizsgálatai szintén javulást eredményeztek a bőrtünetek terén. Valószínűsíthető, hogy a kedvezőtlen jellegű szénhidrát fogyasztás esetén termelődő növekedési faktorok és nemi hormonok hatásai kedvező hatásként befolyásolják az acne kialakulását, alakulását (azaz a tünetek romlását okozzák). 

Mi tehát a javaslat?

Ha pattanásokkal küzdünk, és követjük az amerikai hagyományokat (márpedig a hónap végén Halloween!:), miszerint október a pizza hónapja, íme pár ötlet, amit megtehetünk, hogy a bőrünk ne bánja!

Az elkészítésnél törekedjünk az alacsony, vagy közepes glikémiás index-szel bíró összetevőkre, mint a teljes kiőrlésű liszt, vagy rozsliszt a fehér liszt helyett, a sok-sok zöldség és például a csirkemell. 

Persze hiába a törekvés, ha a pizza mellé alkoholos cukros koktélt, vagy cukros üdítőt töltünk, majd desszertként tortát, tejcsokoládét, vagy aszalt datolyát fogyasztunk, ugyanis ezek glikémiás indexe óriási!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr556764473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindenevő · http://mindenevok.hu/ 2014.10.07. 23:09:22

A pizzaevés nem csak acnét, hanem csalánkiütést okozhat! A kiütések a pizzán levő feltét, leginkább a paradicsom/ktchup, sajt, szalámi, sonka magas hisztamintartalma miatt. Bővebben: www.mindenevok.hu
süti beállítások módosítása