HAPPYDERMIS

Ősz és őszülés

6 dolog amit esetleg nem tudtál az őszülésről

2014. október 15. - Happydermis

9e0bf1d02810a0987c1e7c0185d64154.jpg

 (Pinterest.com)

1. Az emberi testben 30-40 éves kor körül megindulnak a természetes öregedési folyamatok. Az addigi gyorsabb sejtosztódás lassul, a kromoszómák végein elhelyezkedő telomér régiók rövidülnek, és fokozatosan megjelennek az öregedés szervi jelei. Ilyen az őszülés is. A hajfollikulusokban a melanocyták termelik a pigmentet, a melanint, ami normál esetben bekerül a növekedő hajszálba és annak színét adja. Amikor ez a melanin termelés megszűnik, akkor a hajszálakba nem kerül pigment, a helyét levegő tölti ki, ez adja az ősz hajszálak jellegzetes fehéres, áttetsző színét. 

2. Genetika. Egyénileg nagyon változó az őszülés megjelenésének ideje. Sokszor a felmenőkhöz hasonlóan alakul időben ez a folyamat, ami igazolhatja a nagyrészt öröklődő jelleget. Van mégis egy általánosított szabály, az ún. 50-50-50 szabály: az 50 évesek kb. 50%-ánál az ősz hajszálak aránya eléri az 50%-ot!

3. Rassz. A kaukázusi rassz tagjai őszülnek legkorábban, azon belül is a vörös hajúak. Az ázsiaiak később, a feketék pedig még később őszülnek általánosságban. 

gray hair9.jpg
(killerstrands.blogspot)

tumblr_inline_mq535uPXF21qz4rgp.jpg
(blackfashion.tumblr.com)

4. Életforma. Számos életvitelbeli környezeti faktor hozzájárulhat az őszüléshez. Ilyen a dohányzás, B vitamin  (főleg B6, B12) hiány, alkohol fogyasztás. Egyéb betegségek, mint a vashiány, pajzsmirigy betegségek, AIDS szintén előre hozhatják az őszülést. A szervezetet érő nagyobb stressz hatások (lelki stressz, komolyabb akut betegség, nagyon magas lázas állapot, kemoterápia) folytán is kifejezettebbé válhat az őszülés. 

5. Dús és ősz? Igen! Közvetlenül a pigment hiánya és a haj egyéb tulajdonságai (dússág, hajszál vastagság, töredezettség) nincsenek összefüggésben. Persze párhuzamosan fennállhatnak olyan közös vagy további körülmények, melyek a hajszál egészségét rontják, de alapvetően az ősz haj is lehet egészséges és dús. 

799C44B1E7ED35714F1D5748A41D9.jpg
 (everbeautiful.com)

  

6. Nem divat? Míg a 30-50-es korosztály nő és férfi tagjai is az ősz hajszálak maradéktalan fedésére törekszenek, számos híresség vállalja fel manapság az ősz haj természetes szépségét. 

letöltés_1.jpg
(Pinterest)

Nem is beszélve a férfiakról. Akiknek ezen a téren sokkal könnyebb a dolguk, ahogy az őszüléssel a sárm-faktor is gyakran meredeken emelkedik:) Ugye?

GeorgeClooney.jpg
(Forrás)

 

+1: És vajon miért használjuk ugyanazt a szót, ősz, az évszakra és a hajszínre is a magyar nyelvben?

Adná magát, hogy az elmúlás, idősödés kapcsolja össze a két jelentést, az őszt mint a természet elmúlásának, idősödésének jelentését és a hajszín elmúlásának az őszségét, de érdekes módon nem így van!

A magyar nyelv történeti-etimológiai (TESZ) szótára szerint ugyanis a szó mindkét jelentéssel való használata a 11-12.század környékére datálható, a szavak eredete nem egyezik meg. Az ősz, mint hajszín eredete kétséges, de feltehetően se nem finnugor se nem török;míg az ősz évszak  azonban egyértelműen finnugor eredetű szó. Így a két jelentésre használt közös szó, az ősz nem kapcsolódik jelentésében össze (www.nyest.hu). 

Forrás: AAD, Bolognia

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr476752147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

never again 2014.11.03. 13:45:28

Köszi, ez jó volt :). Jó lenne 50 felé majd egy olyan hajkorona, ami az első képen van...
süti beállítások módosítása