HAPPYDERMIS

Alkoholtól melanoma?

Nem a bőrre kenjük, mégis!

2014. november 27. - Happydermis

Drinking-it-in-...-Manet--001.jpg

Írhatnám, hogy jönnek az ünnepek, és megérkezett a hideg is; két olyan körülmény, ami általában meglendíti az alkoholfogyasztási kedvet.  De egyre inkább körvonalazódik a szakirodalomban, hogy a kevés, illetve alkalmanként fogyasztott alkohol nem feltétlenül ellensége a szervezetünknek. Szemben a rendszeres, nagy mennyiségű alkohol  fogyasztással, amely számos akár halálos kórkép kialakulásához vezethet. 

 

Daganatképződés alkoholtól. Hogyan?

A mechanizmus komplex, de több módon is magyarázható. 

1. Az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid egy igazoltan toxikus vegyület. Károsíthatja a sejtek DNS-ének szerkezetét, illetve a sejteket alkotó fehérjéket is; így járul hozzá a daganatos elfajuláshoz. 

2. Úgynevezett reaktív oxigénvegyületek képződnek az alkohol hatására szervezetünkben. Ezek a vegyületek nagyon reaktívak, DNS-sel, fehérjékkel, lipidekkel lépnek reakcióba, melyek következtében felborul a sejtek működésének az egyensúlya, ami szintén daganatképződést eredményezhet. 

3. Amennyiben egy hosszú hatásról van szó, az alkohol a szervezet egészének a működését is befolyásolja, méghozzá kedvezőtlenül. Több szerv működése is károsodhat (pl.: idegrendszer, emésztőszervrendszer). Ezen utóbbi hatás miatt a szervezet számára fontos, a daganat ellenes működéshez elengedhetetlen vitaminok, tápanyagok felszívódása nem lesz elégséges (E-vitamin, C-vitamin stb.). 

4. Növelheti a szervezet ösztrogén szintjét, mely a mellrák kockázatát emeli. 

5. Az alkoholos italok tartalmazhatnak egyéb carcinogén vegyületeket (pl. égetett szeszek). Ilyen vegyületek a nitrózaminok, az azbeszt, fenolok...

6. Genetika! Az alkohol lebontását enzimek végzik. Ezen enzimeket kódoló génekben sajnos öröklött vagy szerzett módon bekövetkezhetnek genetikai hibák, így az enzimek működése megváltozik. Ez azt jelenti, hogy van akinél már esetleg a sokkal kevesebb alkoholhatás is daganatképződést okozhat. 

 

Melanoma és alkohol?

Egy neves brit bőrgyógyászati szaklap (British Journal of Dermatology) közölt egy publikációt a témában a közelmúltban.  A cikk szerzői metaanalízist végeztek a témában, mely azt jelenti, hogy több olyan korábbi közlemény eredményeit elemezték együttesen, ahol a melanoma kialakulás szempontjából felmerülő rizikófaktorok között az alkohol is szerepelt a vizsgálatban. Ezek alapján szignifikáns összefüggést találtak a rendszeres, illetve nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás és a melanoma rizikó között. 

Pro.

Jól ismert és alátámasztott tény a szakirodalomban hogy a túlzott alkohol fogyasztás daganat képződéshez vezethet (szájüregi, garat / torok, nyelőcső, gégerák, máj, mellrák, emésztőszervi daganatok...). Miért ne kerülhetne a listára egy bőrdaganat is? Az Egyesült Államokban az összes daganatos betegség okozta halálozás 3,5%-a vezethető vissza alkohol okozta eredetre. 

Kontra.

Minden daganat, mint ahogy a melanoma is több rizikófaktor együttes hatására alakul ki. Vannak erősebb és gyengébb hatású tényezők. Például az UV hatás egy nagyon kifejezett tényező. Emiatt az ilyen ok-kutató vizsgálatok során nem elhanyagolható a faktorok együttes értékelése, egyébként félrevezető eredmények születhetnek. Mint ahogy ennél a vizsgálatnál is történt, a fenti eredmények hátterében is áll egy kis hiba, amit a szerzők be is ismernek. Mégpedig az, hogy a metaanalízisben szereplő 16 vizsgálat közül csak 10-nél elemezték az alkohol és az UV együttes hatását a melanoma kialakulására. Vagyis ezekben az esetekben nem lehetett tudni, hogy aki a komolyabb alkoholfogyasztást vallott, neki milyen fényvédelmi/napozási szokásai voltak. 

 

Melanoma és alkohol. A konklúzió?

1. A strandon, vagy a szabadban a fényvédelmi előírások megszegése mellett nagy mennyiségben, vagy rendszeresen alkoholt fogyasztva biztosan emeljük a melanoma kialakulás kockázatát. :)

2. Ha nem pont a strandon iszunk, de rendszeresen iszunk is, és le is égünk (a bőr:), illetve nem tartjuk a fényvédelmi szabályokat, szintén dolgozunk az emelkedett melanoma rizikóért. 

2. Óvatosan kell fogadni minden új eredményt; egyelőre az alkohol és a melanoma kialakulás közötti összefüggést még nem vehetjük biztosra. Mindemellett további, pontosabb vizsgálatok az alkohol szerepét a melanoma kialakulásban valószínűleg igazolni fogják.

3. Addig sem javasolt a vég nélkül alkoholizálás, mert a fent említett egyéb daganatok kialakulásában azonban már sokszorosan bizonyított az alkohol szerepe. A lényeg talán abban keresendő, hogy a túlzásokra hajlamos, nem egészségtudatos személyiségek vannak veszélyben. Miért? Mert ők hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni a fényvédelmi instrukciókat ugyanúgy, ahogy a mértéktelen alkoholfogyasztást is nagyobb eséllyel űzik, és az élet más területein, egyéb rizikófaktorok tekintetében is veszélyeztetettebbek lehetnek! 

Legyen tehát a mértékletesség a kulcsszó! 

 

Irodalom: Rota és mtsai. 2014 Br.J.Dermatol., www.cancer.gov

Illusztráció: Edward Manet: Un bar aux Folies Bergère 1882.Courtesy The Courtauld Gallery Collection

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr446931645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása