HAPPYDERMIS

6 testrész, ahol sose gondolnánk, pedig lehet anyajegy!

2015. január 23. - Happydermis

tom-wesselmann-bedroom-painting-7-.JPG

 

Az anyajegyek, illetve egyéb újonnan kialakult pigmentált képletek jelentősége abban áll, hogy talajukon a melanoma kialakulásával lehet számolni. Ezért van ez a nagy felhajtás az anyajegy szűrés, melanoma szűrés témájában. 

Melanoma malignum

A melanoma malignum a pigmentsejtekből, vagyis melanocytákból származó rosszindulatú bőr és/vagy nyálkahártya daganat, ami még ezen felül a szemekben is jelentkezhet. Nagyon agresszív daganatféleség, ami azt jelenti, hogy makacsul ellenáll a  kezeléseknek, sok év után is tud áttétet adni, és nem kíméli akár a fiatalokat sem, vagyis sokszor végzetes kimenetelű. Mindez úgy előzhető meg, hogy a rendszeres szűrések révén az esetleges rosszindulatúságot korán, időben felismerjük, akkor amikor az áttétképzés még nagy eséllyel nem kezdődött meg. 

A bujócska...

Adott esetben egyéb élethelyzetek (uszoda, sportolás, egyéb orvosi vizsgálatok) során is gyanút kelthet a furcsa bőrelváltozás még ha nem is szakmabelieknek, de csak ha jól látható helyen van. Ezzel szemben sajnos sok esetben azért marad el a korai felismerés, mert olyan testrészen alakul ki, ahol az illető nem veszi észre a növekedő bőrdaganatot. Mert nem látja. Mert nem nézi. Ezeken a rejtettebb test-, illetve bőrfelületeken a daganat sajnos észrevétlenül növekedhet sajnos sokszor túl sokáig. 

Nézzük mik is ezek a testrészek, melyeket néha igenis javasolt megtekinteni. 

1. Talp és tenyér. Sokan nem gondolnák, de a talpon és a tenyereken is kialakulhat mind anyajegy, mind melanoma. Érdemes ezért ezeket a területeket is szemügyre venni alkalmanként. 

2. Ujjak között. Itt a problémásabb terület a lábujjak köze, ahova hát nem sokan kukucskálnak be, főleg nem anyajegyet keresve. 

3. Körmök alatt. Ez a lokalizáció még a szakemberek számára is nehéz terület, főleg ha az eltérés kapcsán felmerül, hogy esetleg melanoma. Egyszerűbb esetben amit látunk, az egy legalább pigmentált, azaz sötétebb, barnás képlet, azonban sokszor előfordul, hogy bőrszínű, így még megtévesztőbb. lehetnek anyajegyek is a köröm alatt, ezeknek a vizsgálata szakavatott, tapasztalt bőrgyógyászt igényelnek. 

4. Hajas fejbőr. A  számunkra láthatatlan részünk, teljes mértékben másokra, leginkább a fodrászunkra vagyunk utalva etéren. Akinek a testén töb anyajegye is van, érdemes hogy kérdezgesse a fodrászát, és kérjen jelzést, ha valamit lát a hajas fejbőrön. 

5. Szem. Mivel a szem is tartalmaz pigmentesejteket, amikből a melanoma daganat kialakul, így ott is előfordul ez a daganat féleség. Általában az érhártya részben alakul ki. Sokszor tünetmentesen, csak rutin szemészeti vizsgálat során kerül észlelésre; de persze okozhat panaszokat is. 

6. Alsónemű alatt! Bizony ott is!

 

Ha tehát egészségtudatosságról van szó, tessék szemrevételezni, vagy szemrevételeztetni ezen testtájokat! Hogy tudjunk róla!

Illusztráció: Tom Wesselmann

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr937101373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása