HAPPYDERMIS

Stresszünk tükre bőrünk?

Avagy 6 igazolt összefüggés: a stressz kinyírja a bőrt!

2015. január 28. - Happydermis

 

dscf1542.jpg

Vannak a stresszes hétköznapok. Vannak a még stresszesebb egyéb események. És vannak stresszbombák. 

Persze igyekszünk ebből mindig faragni, enyhíteni, de a tudatosság is csak különböző mértékben segít a stresszorok mérséklésében. Egy-egy ilyen stresszbomba érése majd robbanása sajnos nem elég, hogy nyomot hagy a belsőnkben, de sokszor a külsőnk sem marad érintetlen!

Az anekdoták

A klinikai megfigyelések már régóta felvetetették, hogy a stressz és bizonyos bőrtünetek megjelenése, vagy romlása között lehet összefüggés. Nagyobb stresszhelyzetek hatására megjelenő ajak herpes, vagy a legkirívóbb helyen előbukkanó pattanás. Sokak rémálma. De sajnos krónikus bőrbetegségek első megjelenése is gyakran köthető egy-egy stresszesebb életeseményhez, életszakaszhoz: ilyen mondjuk a pikkelysömör, vagy akár az  ekcéma... Emellett számos történetet hallani hajproblémák vagy autoimmun betegségek stresszel való összefüggéséről. 

 

És a tudományos tények

Dacára a sok bőrjelenségnek, amit nap mint nap tapasztalhatunk stresszhelyzetekkel összefüggésben, a valódi okok, összefüggések még csak pár esetben nyertek igazolást. Lássuk mik is ezek:

1. Már az 1970-es években születtek tudományos lapokban esetleírások arról, hogy más okból orvosilag végzett idegi blokád (műtéti vagy gyógyszeres) hatására bizonyos; pl. pikkelysömörös bőrtünetek elmúltak. 

2.Stressz hatására a bőr szárazsága fokozódik.

3. Ismerünk már egy olyan anyagot, ami stressz hatására termelődik szervezetünkben, és a bőr immunológiai folyamatait gátolja. Ezáltal a stressz során a bőr elégtelen immunológiai védekezése folytán  nő a fertőzésekre, illetve bizonyos bőrbetegségek kialakulására való hajlam. 

4. A stressz hatására a bőrben a kórokozók ellen működő fehérjék (antimicrobial peptide) funkciója csökken, ami hozzájárul a fertőzéses bőrbetegségek kialakulásához. 

5. A stressz hatására az atópiás dermatitis tünetei romlanak, a viszketés fokozódik. 

6. Stressz során az idegrendszer egyes funkciói felerősödnek, (szimpatikus idegrendszer), valószínűleg ezzel magyarázható pl. az arci rosacea tüneteinek, a pírnak a kifejezett romlása. 

Szóval mindezek tükrében jól gondoljuk meg, hogy akarunk-e stresszben élni?

 

Fotó:carmenwardvillota.wordpress.com

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr197119121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása