HAPPYDERMIS

Olívaolaj: együk és/vagy kenjük?

Ne kenjük! Az olívaolaj a bőr ellensége!

2015. március 05. - Happydermis

l-huile-d-olive-un-secret-anti-age.jpg

Ha esszük....   :) 

Az olívaolaj egészségre kifejtett jótékony hatásai már régóta ismertek: a legjelentősebb ezek közül a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzése az erekre és a koleszterin szintre kifejtett jótékony hatásaink köszönhetően; emellett fogyasztása bizonyos daganatok megelőzésében (mellrák, vastagbél daganat), vagy akár a légszennyezés által okozott negatív hatások semlegesítésében is hatékonynak bizonyult. Mindezt a gazdag polyphenol tartalmának köszönhetjük, mely egy erős antioxidáns, azaz sejtvédő funkcióval bíró vegyület. 

Ha bőrre kenjük...:(

Mindezek alapján terjedt el az a tévhit, hogy a bőrön alkalmazva is feltétlenül csodaszer. Ez azonban nem igaz, sőt immár számos tudományos vizsgálat igazolja a negatív hatásokat, amiket a bőrön okoz az olívaolaj használata. 

Íme amiért NEM javasolt a bőrre, arcra kenni:

1. Comedogén. A bőr faggyúmirigyeinek a kivezetőcsövét eltömeszelve azokban fennakadást (retenciót) okozva az eredmény apró kis comedo, azaz mitesszer, vagy akár pattanás. 

2. Nem szívódik fel. Azok a hatóanyagok, melyek például az érfalban kifejtik jótékony hatásukat, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem szívódnak fel a bőrben, minthogy a a formula nem megfelelő. 

3. Allergiát, bőrpírt okozhat. Számos esetben megfigyelték az allergia kialakulását olívaolaj lokális alkalmazását követően. 

4. Atópiás ekzémában tovább rontja a bőr ellenállóképességét! Az atópiás ekzéma esetén a bőr struktúrája, védelmi funkciói, az úgynevezett barrier funkciója genetikailag csökkent működésű, így az ekzéma gyakran és nagy felületeken üti fel a fejét a bőrön. minthogy egy száraz, kirepedezésre hajlamos bőrállapot alakul ki, sokan az oljaka alkalmazását megoldásnak vélik. Több vizsgálat is igazolta azonban, hogy az olívaolaj alkalmazása mellett a bőr legfelső, védő rétege még tovább vékonyodott ezen betegek esetén, valamint a bőr víztartalma csökkent, gyakran bőrpír alakult ki. Mindezek alapján ekzéma alternatív  kezelésében szakmailag erősen ellenjavallt  a használata! 

5. Striára sem hatásos. A közhiedelemmel ellentétben a striák megelőzésében sem hatásos az olívaolaj alkalmazása a növekedő pocakra kenve. 

 

Tehát?

Mindezek dacára az olívaolaj és származékai számos kozmetikum összetevőinek listáján fellelhető. Így a megfelelően kifejlesztett formulákban egyéb összetevők mellett az antioxidáns hatásai akár hasznosulhatnak is a bőrben, azonban az étkezésre szánt olívaolaj otthoni bőrápolásban történő használata erősen ellenjavallt, főleg ekzémás és csecsemő bőrön!  

Szájon át történő fogyasztása viszont kifejezetten javasolt! Napi 2-4 evőkanál mennyiségben az extra szűz típusa fejti ki  az igazolt megelőző hatásokat a szervezetünkben. 

kép forrása 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr587242491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása