HAPPYDERMIS

Zöld tea: bögréből a bőrbe! A jövő fényvédője?

2015. március 25. - Happydermis

 

httpsixpacktech_comwp-contentuploads201501hd-japanese-green-tea_jpg.jpg

 Itt a tavasz, és ez a japán és kínai zöld tea szüret kezdetét is jelenti. 

 

Tea. Zöld! Jó!

A teafacserje, Camellia sinensis szárított levelének különböző szintű feldolgozása és oxidációja (erjesztése) jelenti a különböző teaformákat: fehér, zöld és fekete. A zöld tea gyakorlatilag az alig-oxidált levelekből készül, azaz a szüretet követően a levelekben lévő erjesztő enzimet lebontják gőzöléssel vagy melegítéssel, így leállnak az oxidatív folyamatok, és így történik a szárítás. Ennek hatására az antioxidáns tartalma nagyon magas marad, aminek köszönhető a sokszoros jótékony hatása. A tradícionális kínai és indiai orvoslásban is használták már sebgyógyulás elősegítésére, emésztési-, szív-, és érrendszeri, valamint mentális problémákra. 

Jelenleg az egyik legérdekesebb kutatás alatt lévő hatása a daganatsejteket szelektíven ölni tudó képessége, például szájüregi daganatok esetén. Mindezen csodatevő hatásai a nagyon magas (akár tömegének 20-45%-át adó) természetes antioxidáns- az epigallocatehin-3-gallát (EGCG) -tartalmának köszönhetőek. Az antioxidánsok azért olyan "szuperek", mert a sejteket ért károsodások következtében kialakuló ún. szabadgyökök semlegesítésében kulcsszereplők. A sejtekben lévő szabadgyökök ugyanis olyan kedvezőtlen folyamatok beindítói, mint a daganatképződés. 

 

Zöld tea fogyasztás hat a bőrre?

A szájon át elfogyasztott zöld tea bőrben jelentkező jótékony hatásait eddig inkább csak állatmodelles kísérletek sugallták. Ma már azonban ismert, hogy a zöld tea elfogyasztásával a lebontása során képződött úgynevezett köztitermékek kimutathatók a bőrben, és ezek is megőrzik a jótékony hatásukat. Csökkentik ugyanis a bőrt érő UV sugárzás hatására kialakuló gyulladásos folyamatokat,azaz az UV -okozta bőrpírt, így gyakorlatilag UV védő funkciót társíthatunk a megivott zöld teának (British Journal of Nutrition). Ez persze nem elegendő védelem az UV ellen, de hasznos lehet. Ismerve a fényvédők használatának körülményességét, ez a belülről ható fényvédő funkció nagyszerű felismerés. 

 

Zöld tea a kozmetikumokban

Lokálisan a bőrön alkalmazva a megfelelő zöldte kivonatok a megfelelő minőségű készítményekben ismerten hatékonyak, és elterjedt összetevői bőrápolási termékeknek. Jótékonyak a bőröregedés folyamatának mérséklésében, valamint baktériumokkal fertőzött sebek gyógyulását segítik nemcsak maga a sebgyógyulás elősegítésével, de baktériumölő fukció révén is. 

 

Igyuk! De melyiket?

Vagy melyiket ne? 

A közelmúltban ugyanis a New York Times közlése szerint egy japán zöld tea szállítmányban, mely Hongkongba érkezett, bár nagyon minimális mennyiségben, de radioaktivitás jeleit észlelték!

 

 A kínai zöld tea

Bár a japán hagyományok és a jellegzetes szertartás miatt azt gondolnánk ott a zöld tea őshazája, valójában a kínai és indiai területekről indul a története. Az egyik leghíresebb kézzel szedett zöld tea a kínai a Longjing-, vagy Dragon Well tea. A levelek szedése és feldolgozása is kézzel történik, emiatt enek a magas kategóriájú teának az ára kissé borsosabb, azonban minősége kifogástalan!

pc-140328-china-green-tea-01_4c59e11e33d6dec6abdf4ebf28172d42_nbcnews-ux-1120-800.jpg

 

 pc-140328-china-green-tea-02_485485a3c4d6bf01ee50ba3d998f4f8c_nbcnews-ux-560-360.jpg

 

Kép forrása: itt, és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr207133521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása