Őszi fontos bőr-teendők

2018. szeptember 15. - Happydermis

 oman_beauty.jpg

Fotó

Napfény, még több napfény, izzadás, fényvédők…

A nyár bizonyára nem múlt el anélkül, hogy kisebb nagyobb károsodást ne okozott volna az arc, nyak és dekoltázs bőrén. Az ősz beköszöntével fontos hogy szánjunk időt és energiát a bőrünkre, kifejezetten ezekre a területekre, egyrészt hogy helyrehozzuk a nyár károsító hatásainak következményeit, másrészt ez egy kítűnő időszak a regeneráló arckezelésekre.  

 

A nyár nyomai...

A nyári napfényözön következményei mindenki bőrén észlelhetőek. A bőr sejtjei a bejutó napsugarak hatására gyakran károsodhatnak. Ezek a károk jó esetben egy precíz "javítófolyamat" hatására semmissé válnak, de sajnos el nem felejtődnek! Ez azért fontos, mert bizonyos bőrdaganatok kialakulása például a kumulatív (az élet során összesen elszenvedett) napfényhatásokkal hozhatóak összefüggésbe. Érdekes módon ezen daganatok (pl. basalioma) előfordulása manapság  sokal fiatalabb korosztályt is érint. 

Mit kell tennünk tehát ősszel?

 

Első az egészség...

fotofinder_handyscope.jpgFotó: fotofinder

Először is nagyon fontos az éves (vagy kevésbé szerencsések számára gyakrabban szükséges) bőrgyógyászati vizsgálat, melynek célja az anyajegyek ellenőrzése és a teljes bőrfelület vizsgálata egyéb bőrdaganatok, vagy daganatmegelőző állapototok korai felismerésére. Ez egy teljesen  fájdalmatlan vizsgálat, így nem éri meg sem halasztgatni, sem kihagyni, mert életet menthet!

 

Utána jöhet a szépség...

scarlet.jpg

Fotó: Royalclinics

Durva tapintatú? Száraz? Pigmentfoltos? 

A meleg tűk csodákra képesek!

A mikrotűs rádiofrekvecia egy tökéletes választás a bőr őszi felfrissítésére. Két régóta bevált technológia ötvözete ez a módszer, kifejezetten azok számára, akik inkább a diszkrét, idegen anyagoktól mentes változások hívei. 25 pici tű, melyek felületükön rádiofrekvenciát azaz hőt- bocsátanak ki, ennek ellenére az a kb 15.000 tűszúrás ami az arcot éri, nem fájdalmas. Nagyon pontos beállítási lehetőségekre van mód a különböző anatómiai területek és bőrtípusoknak megfelelően, így egy személyre szabható kezelés. A kezelési kúra során javul a bőr textúrája, a kitágult pórusok összehúzódnak, a kisebb pigmentfoltok eltűnnek, emellett azonban még a mélyebb rétegekben is dolgozik a kollagéntermelés fokozásával, így egy feszesebb, volumennel teltebb, egységesebb bőr kapunk a kezelést követő hetekben, mely hatás akár egy évig is fennmarad. 

Nagy előnye, hogy nincs felépülési idő, azaz a kezelés utáni napon már semmi "beavatkozási" nyom nem látható, így a diszkréció teljes. Arc... nyak... dekoltázs...nő... férfi... közös végeredmény egy kíméletes, természetes, fiatalító hatás. 

 

És ha ez utóbbi nem is mindenkinek, de az őszi anyajegy vizsgálat mindenki számára nagy jelentőséggel bír! Bőrünk csak egy van!

 

dr. Hatvani Zsófia

Bejelentkezés: itt

 

 

 ui.: a tájékoztatás nem teljeskörű!

Túlélőkalauz vízparti nyaraláshoz

hogy maradjon bőrünk...még sokáig!

dsc_0867.jpgHa a strand így nézne ki délben! SZIESZTA!

 

Bár (a többség számára) már csak két hétig égethető a bőr a közeli vagy távolabbi vízpartokon, saját lesújtó tapasztalataim alapján szeretnék megosztani pár hasznos gondolatot- azzal a titkos céllal, hogy talán pár ember - gyerek és felnőtt- bőrét megóvhassam a kellemetlen rövid és főleg hosszútávú bőrproblémáktól

"Rémisztő tényekkel szembesültem az elmúlt hetekben, random balatoni strandokon tett látogatásaim során."

Déli 12 órát választottam a  strandokon tett szakmai vizitek időpontjának. Kíváncsi voltam, hogy az egyre elterjedtebb leégés-ellenes, illetve bőrdaganat megelőzésre irányuló szakmai kommunikációnak van-e foganatja, mi történik a strandokon délben?

Persze volt bennem egy icipici remény, hogy majd üres vízpartot, a fákon lógó szalmakalapos embereket és sátrak alatt játszó védőruhás, sapkás gyerekeket találok, de ez az utópisztikus remény utópisztikus is maradt. Sajnos.

De megragadnám a lehetőséget, hogy azon kevesebbeknek, akik ezen utópia alappilléreit ismerik és be is tartják, tiszteletemmel adózzak, ugyanis azért vannak páran!

Amit azonban láttam, az valóban meglepett...

 1. Délben a gyerekbarát homokos partszakasz bizony TELE VAN GYEREKEKKEL, többségük védőruha és sapka nélkül öntöget ilyenkor is! És bár volt árnyékos homokozós partszakasz is, ott egy gyerek sem játszott!
 2. Ugyanígy felnőttek is előszeretettel tartózkodnak a vízben, általában deréktól felfelé kint a vízből!
 3. Ennek eredményeként rengeteg élénk pirosra/vörösre leégett bőrű emberrel találkoztam. 

 

Na de akkor mi lenne a megfelelő?

 

Teljesen érthető, hogy az évi nyaralás alkalmával nem szeretnék az emberek a napjukat kettészelni, és pont délben hazamenni a strandról. Macerás, kellemetlen, minek?

Bár a balatoni strandok szerencsére elég sok árnyas fával vannak megáldva, azért az látható hogy a kereslet-kínálat sajnos nem találkozik, azaz nincs annyi árnyék amennyi embernek ott kellene lennie a kritikus napszakban, 11 és 15 óra között!

De sajnos a tények azt mutatják, hogy a leégés és főleg a gyerekkori leégés megsokszorozza a későbbi - akár halálos kimenetelű- bőrdaganatok kialakulásának az esélyét. 

Ami tehát javasolt: 

 • ha megoldható, kicsit korábbi ébredéssel legyen egy délelőtti strandolás 9-11-ig, majd egy délutáni 4-7 óra  között. 
 • Ha ez mégsem megoldható, akkor 11-15 óra között - lehetőleg a gyerekek és a felnőttek is  ÁRNYÉKBAN tartózkodjanak! 
 • Ha nincs elég árnyék, akkor szigorú fényvédelem: védőruházat szükséges, UV védő póló, sapka, kalap, illetve fényvédő készítmény a szabadon lévő bőrfelületekre!
 • Ha vízbe megyünk, ebben a kritikus időszakban inkább az úszás legyen a választandó szabadidős tevékenység (és ne a labdázás, vagy félig vízben állás, ülés), mert így kevesebb bőrfelületet ér a nap közvetlenül. Az arcot mindenképpen kenjük fényvédővel, a felsőtestet, vállat pedig inkább pólóval védjük!

 

Mert hozzá kell tenni, hogy a leégés teljes mértékben nem védhető ki, csak a ruhával! 

 

Óvjuk tehát a bőrünket mert csak 1 van! Ezzel kell élnünk még sokáig, egészségesen!

 

Amennyiben a leégés hatására anyajegyekben változást, vagy új bőrelváltozás megjelenését észleljük, mielőbbi bőrgyógyászat vizsgálat javasolt!

 

 Dr. Hatvani Zsófia

Bejelentkezés itt!

 

 

 

Mesékből a fényvédelemről! Íme a jó példák!

9a984d61d58e6d52a055e33d1bb35705.jpg

Kép forrás: Pinterest 

 

Beléptünk a nyaralások főszezonjába, így muszáj említést tenni a megfelelő fényvédelmi gyakorlat részleteiről. 

Számos hasznos tanács egy korábbi írásból ITT olvasható!

 Ezennel összegyűjtöttem azokat a meséket, amiben van jó példa, hogy ne legyen tortúra a gyerekek bekenése!

 

 

Bori a strandon

 

 

 

Dougie jelmezben: az életmentő

 

 

 Peppa a strandon

2:49 óránál indul

 

És egy kanadai bőrgyógyászok által készített film, mely a fényvédők helyes alkalmazásának oktatását tűzte ki célul!

 

 

Tesz-vesz város lakói is gondolnak a fényvédelemre!

 

Ha esetleg van még ismerős hasonló meserész, gyűjtsük együtt tovább!

 

Meglepő okok: így éghet le a bőr fényvédő mellett is!

sunburn.jpg

 Kép forrás

A bőr leégése igazoltan elősegíti a későbbi bőrdaganat(ok) kialakulását. Még kifejezettebb az összefüggés, ha gyermekkorban történik a bőr leégése. 

Leégés? 

Az UV sugárzás erősségének függvényében védelem nélkül bizonyos idő alatt (az érzékenyebb, világosabb bőrűek hamarabb) a bőr "leégéssel" reagál az őt ért káros hatásokra. Az UV-index figyelésével ez az átlagos leégési idő percben számítva megtalálható például a www.met.hu oldalon. Amennyiben fényvédővel a megfelelő mennyiségben és minőségben alkalmazva védjük a bőrünket, úgy ez a leégéshez szükséges idő megnövelhető, és jó eséllyel nem ég le a bőr a napfényhatás során sem. 

Mi is zajlik ilyenkor a bőrben?

A napfény UVB tartalma okozza a bőr kipirulását, leégését. Ilyenkor egy erős gyulladás alakul ki, ettől lesz bőrpír, fájdalom, égő érzés, meleg tapintat. A hámsejtek örökítőanyaga károsodik, a hámsejtek egymással történő kapcsolatai megszakadhatnak, így akár apró vagy nagyobb hólyagok is kialakulnak. 

 

Meglepő dolgok, amelyek a leégést elősegíthetik!

1. Elektronikus képernyők

Táblagép, vagy okostelefon olvasás a napon? Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a táblagépet olvasók arcán akár 85%-kal , míg az okostelefont használók esetén 36%-kal több UV-sugárzás mérhető, mivel a képernyő a rá érkező fénysugarakat  visszaveri az arcra!

2. Alkohol fogyasztás

300.000 amerikait megkérdezve a válaszadók 34%-a szenvedett bőrégést az előző év nyarán. További kérdések során arra is fény derült, hogy akik a napon töltött idő alatt alkoholt is fogyasztottak, sokkal nagyobb eséllyel szenvedtek bőrégést. 

3. Bizonyos autoimmun betegségek

Számos autoimmun betegség (lupus, reumatoid arthritis, Crohn -betegség) résztünete lehet az extrém mértékű fényérzékenység, azaz a várt időn belül, ill. akár fényvédelem mellett is bekövetkező leégés. Amennyiben ilyet tapasztalunk, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz, immunológushoz fordulni további kivizsgálás céljából. 

4. Bizonyos gyógyszerek szedése

Egyes gyógyszerek (vízhajtók, antibiotikumok, egyes antidepresszánsok, A-vitamin származékok), és az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl:  ibuprofen) is fokozott fényérzékenységet okozhatnak! 

5. Kozmetikumok, savak, peelingek

 Alfa hydroxisavas kozmetikumok (pl. glikolsav),valamint a retinoid tartalmú kozmetikumok, illetve egyes parfümök, illatösszetevők is okozhatnak kifejezett leégést, bőrgyulladást az alkalmazási területnek megfelelően. Ezért célszerű az ilyen összetevők mellőzése a nyári hónapok során. 

 

 

Érdemes óvni tehát a bőrt, mert csak egy van belőle!

 sunburn_2623459b_1.jpgKép forrás

Irodalom

Hét alapszabály a gyerekes strandoláshoz!

mickey-and-minnie-mouse-clipart-black-and-white-minnie-mouse-black-and-white-minnie-mouse-sun-tanning-at-the-beach-printable-coloring-page-id-wallpaper.gif

 

 

Pár gondolat, amit ne felejtsünk el a "rohanósgyerekesmenjünkmárastrandra" élethelyzetek közepette sem! 

Röviden, velősen!

 1. Alapszabály: leégni TILOS!
 2. 11 és 16 óra között a vízparton maradni nagyon nem ajánlatos. Ilyenkor nagyon erős az UV sugárzás! ÉLjen a szieszta, valahol fedél alatt! (megjegyzendő hogy 16-17 óra között is még 20-30 perc alatt könnyen leéghetünk egy-egy forró napon)!
 3. A ruha a legbiztosabb védelem! 
 4. A gyerekek fényvédővel történő bekenése mellett a SZÜLŐK se feledkezzenek meg a saját bőrükről! Számtalan leégett apuka és anyuka szaladgál a strandokon, ez helytelen! 
 5. Ha kenünk, ne maradjon ki a fülcimpa, a nyak, a lábfejek sem!
 6. A legtöbb fényvédőt 2 óránként újra kell kenni, illetve víz hatása után is!
 7. SAPKA  a fejre! Egyrészt a még kevesebb hajjal bíró gyerekek (és a már kevesebb hajjal bíró apukák) is nagyon könnyen, észrevételnül lehetnek a fejbőr leégésének áldozatai, ami nemcsak, hogy nagyon fájdalmas, de káros is! Másrészt a hőguta ellen is védeni kell a szervezetüket!

 

 837858fdceea01f458989471a382a1f2.jpg

Nem mindegy, mi fedi a bőrt!

 cgadd4uwqaaczo1.jpg

TEXTIL KONTAKT DERMATITIS

Így hívják a textilekkel kapcsolatos bőrtünetek legnagyobb részét. Eredetét tekintve lehetnek a tünetek allergiás mechanizmus révén kialakuló bőrjelenségek, vagy pedig az anyag irritatív, bőrizgató jellegéből fakadó, nem allergiás folyamatok. A tünetek az anyaggal való kontaktus követően pár órával, de akár napokkal később is megjelenhetnek.

És hogy mik okozzák a kellemtelen, viszkető bőrtüneteket?

 1.    Formaldehid-rezinek

A ruhatextilekkel kapcsolatban felmerülő bőrproblémák leggyakoribb oka a formaldehid allergia. A formaldehidet a textilek előkészítése során használják azzal a céllal, hogy vízlepergető, illetve kevésbé gyűrődő anyagállagot állítsanak elő. Megtalálható elasztikus anyagokban, vasalás-könnyített textíliákban, gumis derékpántokban. A tiszta pamut, a polyester, és a nylon ritkábban esik alá formaldehides előkezelésnek.

 1.    Textilfestékek: (parafeniléndiamin-PPD, azo-festékek, stb) általában a sötét színek festékanyagának komponense.
 2.    Egyéb: a textilbe került fémek (kobalt, króm), latex, vagy egyéb gumiösszetevők, illetve a tűzállóság kialakításában használt vegyületek is okozhatnak allergiát.

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a textil dermatitis kialakulását?

a)   hordjunk természetes anyagokból készült ruhákat, melyek az előállítás során nem esnek át kémiai kezeléseken (organikus): A természetes anyagok közül a legmegfelelőbb a pamut és a len (valamint a természetes selyem).  A gyapjú, bár természetes anyag, gyakran irritálja a bőrt, emellett a feldolgozása során kemikáliákkal való kezelés történik a fertőtlenítés miatt.

b)   világos színű anyagok hordásával az esetleges festékanyag allergia elkerülhető

c)   kerüljük a vasalás-könnyített, légző anyag jelzéssel ellátott anyagokat

d)   kerüljük a „külön mosandó” jelzéssel ellátott ruhákat, ugyanis azok színe fog, így a festékanyag nagyobb arányban oldódik a bőrre is

e)   meleg, párás évszakokban ne hordjunk teljesen testhez simuló ruhadarabokat!

 

Írta: dr Hatvani Zsófia, bőrgyógyász szakorvos

Fotó forrása: itt

 

Tud szakszerűen zuhanyozni?

woman-in-shower-595x334_1.jpg

Fotó: Hansgrohe

A nyugati világ által diktált normáknak megfelelően a legtöbben naponta zuhanyoznak, vagy fürdenek.

Ez bőrgyógyászatilag egyáltalán nem szükségszerű, kivéve ha valaki kifejezett izzadással, vagy szennyeződéssel járó tevékenységet végez. Uszodai vízből kijőve nagyon fontos egy gyors zuhany, ugyanis a bőrről a klórtartalmú "medencevizet" muszáj lemosni, különben hosszú távon irritálhatja a bőrt, és viszketést, ekcémát okozhat. Ekcémás bőrűeknél inkább a zuhanyzás javasolt a fürdés helyett, így csökkenthető a bőr további kiszáradása, viszketése, és gyulladása. 

Egyéb esetekben azonban a mindennapos zuhanyzás akár több kárt is okozhat. 

Egyrészt a túlzott tisztítással a bőr normál baktéruimflórája is kiirtható, ami későbbi problémák forrása lehet. A tusfürdő vagy szappan csak tényleg azokat a területeket kell hogy érje, ahol tisztításra van szükség, a többi bőrfelület csak felesleges allergén expozíció alá kerül.  Érdemes kerülni a túlzottan színezett, vagy illatosított kozmetikumokat, mert a mindennapos használatuk idővel allergiás folyamatok kialakulásának forrása lehet. Még fokozottabban érvényes ez kisgyerekek esetén!

Másrészt a forró víz nagyon szárítja a bőrt; ezért javasolt tehát lejjebb venni a hőmérsékletet, és langyos vízzel tisztálkodni. 

A zuhanyzás ideje sem lényegtelen; érdemes minimalizálni a víz alatt töltött időt, hogy a víz szárító hatása ne tudjon érvényesülni. 

Így kellene! Szakszerűen zuhanyozni. 

 

Írt: dr Hatvani Zsófia bőrgyógyász szakorvos

 

 

 

 

 

 

A rosacea télen, tavasszal

Gyakorlati jótanácsok

13-winter-beauty_w750_h560_2x.jpg

 

Habár sokaknál inkább a nyár, a napsütés rontja a rosaceás bőrtüneteket, sajnos vannak páran, akiknél télen lobbannak a tünetek. 

Egyrészt a hideg másrészt a szél mint környezeti faktor ismerten részt vesz a rosaceás tünetek télen észlelhető romlásában. Egyéb okokból közismert, hogy télen egyébként is szárazabb a bőr (erről bővebben itt olvasható), ami az érzékeny rosaceás bőr esetén talán még fokozottabban igaz, így ezen extrém környezeti hatások tovább irritálják a tüneteket. 

Emellett, a rosacea szemtünetei is kifejezetten megjelenhetnek télen az előbb említett környezeti tényezők hatására. 

A fellobbanás megelőzése érdekében ezeket a tanácsokat érdemes megfontolni: 

1. Óvjuk az arcot a nagyon hideg és szeles körülményektől! Ha ez nem kerülhető el, akkor fedjük, illetve minimális időt töltsünk ilyen időjárási viszonyokban. 

2. A gyakori és szélsőséges hőmérséklet-ingadozások (kint-bent) tovább ronthatják a tüneteket. 

3. A benti fűtött, száraz levegő is rontja a rosaceás tüneteket. Főleg  pl. kályha közelében. 

4. Javasolt a gyakori és megfelelően zsíros, de nem irritáló kozmetikumok alkalmazása a bőrtünetekre. 

5. A fényvédelem még télen is rendkívül fontos a rosaceás arc számára. SPF15 és UVA védelemmel bíró termékek használata javasolt a mindennapokban és még inkább a téli sportolások során, amikor pedig a még magasabb faktorszám ajánlott!

6. A szemtünetek esetén a szem védelmére is szükség van mind a hideg, mind az erős fény ellen!

 

Komolyabb fellobbanás esetén azonban nem okolható pusztán a téli zord időjárás és annak következményei,  olyankor kivizsgálásra, és terápiaváltásra van szükség sok esetben. 

 

Írta: dr Hatvani Zsófia bőrgyógyász szakorvos

 Kép forrása

Ezt teszi a tél a bőrünkkel!

És így előzhető meg!

dscf3192.jpg

 

Egészséges bőr

 

Az alapvetően egészséges bőrű egyének esetén is a téli körülmények bőrpanaszokat okozhatnak. 

Bőrszárazság, viszketés...

...vakarás, még erősebb viszketés, még erősebb vakarás... Egy körforgás, amit fontos megelőzni, vagy ha azt nem is sikerül, akkor is mielőbb megszakítani. 

Az okok:

A fűtéssel a lakás és munkahelyek levegője nagyon szárazzá válik. A bőrön keresztül ilyenkor nő a vízvesztés, megborul a normális barrier- azaz a bőr védőfunkciója-, és egyrészt kiszárad, másrészt viszketés indul. A száraz, barrier funkciójában károsodott bőr pedig sokkal esendőbb a külső hatásokkal szemben, legyen az a kinti hideg levegő, egy-egy allergiás folyamatot kiváltani képes allergén hatás, vagy kórokozó. 

És ezek a teendők:

1. A bőr vízben áztatása tovább fokozza a kiszáradást!

2. Válasszuk ezért a zuhanyozást inkább, és azt is a lehető legrövidebb ideig!

3. Ne legyen túl forró a bőrt érő víz hőmérséklete!

4. Fontos a rendszeres krémezés. Ebben a szezonban ajánlatos zsírosabb jellegű kenőcsöket, vagy testesebb krémeket használni, és a bőrt rendszeresen kenni. 

5. Akinek súlyosabb bőrpanaszokat okoz a téli szezon, náluk egy párásító beszerzése is komolyan megfontolandó!

6. Érdemes kerülni az allergénekben dús kozmetikumokat, azaz például minél kevesebb illat és /vagy színanyagot tartalmazzanak a téli készítmények. 

7. Nem javasolt olyan arctisztítót választani, ami szárítja a bőrt! 

 

Egyéb téli bőr-ügyek

Ezen felül gyakoribb a téli szezonban a hajhullás, körömtöredezés is. A panaszok hátterében enyhébb esetben csak a friss gyümölcsök és zöldségek hiányából fakadó állapotok állnak, azonban egyéb okok felderítésére is szükség lehet. 

Érdemes vigyázni a fagyásra is ami a tartós hideg levegőn, főleg a test ún. akrális területein következhet be (orr, fül lábujjak), ahol a keringés egyébként is gyérebb.  

A haj korpásodása is gyakran alakul ki a téli hónapokban egyrészt szintén a hajas fejbőr szárazabb jellege miatt, másrészt a hideg, szeles időjárás szintén elősegíti a kialakulását. 

És mi lesz a bőrbetegségekkel a télen?

 

A napfény hiányából fakadóan sok esetben romlik a pikkelysömör által érintett bőr állapota. 

Az ekcémás páciensek szintén a bőrállapot romlását észlehetik, a fenti mechanizmus miatt, hiszen az ekcémás bőrnek pont ez a barrier funkciója károsodott. 

A rosaceás arctünetek is sok esetben romlanak, melynek több oka is lehet: egyrészt a hideg, szeles levegőre való fokozott érzékenység, a több forró étel-ital fogyasztás, illetve a hideg- meleg hőmérséklet gyakori ingadozása is hozzájárulhat a tünetek romlásához. 

 

Mindezek ismeretében érdemes megpróbálni megelőzni a tünetek kialakulását, vagy romlását. 

 

Írta: dr Hatvani Zsófia

bőrgyógyász szakorvos, PhD

 

 

Kortalanság és egészséges bőr!

2016-ban is!

dsc_6602.jpg

 

 Az évek jönnek, majd egyre gyorsabban el is mennek. A bőr idővel veszít számos, az egészséget, fiatalságot és üdeséget meghatározó pozitív  tulajdonságából. Ebben a szélmalom harcban nagyon fontos a megelőző szemlélet és az okos életmódvezetés betartása! 

Pár dolog, amit 2016-ban is érdemes szem előtt tartani!

1. Öregedés! Nemes dolog szépen viselni a kort, és valóban aki elfogadóbb a múlás tényével kapcsolatban, ők belső kisugárzásuk révén általában szebben is öregednek meg. Ettől függetlenül egy-egy kisebb korrekció, bőresztétikai beavatkozás elvégeztetése nem bűn. Az arc üdébb, kipihentebb hatást nyújt, a külső és belső összhang csak fokozódhat!

2. Férfiak is akarhatnak fiatalodni, hajasodni, vagy csak szebb, egészségesebb arcbőrt és ez nem ciki!

3. Ne feledkezzünk meg a nyakról! Még azoknál is, akik a rendszeres arcápolás és megelőzés hívei, a nyak sokszor háttérbe szorul. Egy jól karbantartott arcbőr mellett pedig nagy kontrasztot nyújthat a nyak bőre.  Pedig a megelőző és fiatalító kezelések nagy része a nyakon is alkalmazható, így érdemes együtt szépíttetni ezt a két régiót!

4. A "Botox" nem ördögtől való. Egy 2015-ös tanulmány szerint a kezelt arcterületeken a bőr rugalmassága és elaszticitása fokozódik, ami magyarázata lehet annak, hogy hosszú távú alkalmazás során a ráncok kialakulása csökken.  (Bonaparte JP és mtsai. JAMA Facial Plast Surg 2015.)

5. Fényvédelem és D-vitamin! Továbbra is nagyon fontos a bőr fényvédelme mind a nyári, mind a téli hónapokban. A bőrt érő napfény hatásai ugyanis összeadódnak, és a bőrrák kialakulását nagymértékben elősegítheti. A D-vitamin szint normál tartományban tartása valóban nagyon fontos, ezt azonban sokkal biztosabban pótolhatjuk gyógyszeres módon a szakmai kollégiumok szerint. 

6. Korai felismerés! Rendszeres anyajegy ellenőrzés javasolt az egyre gyakrabban és fiatalabbakat érintő bőrrák- a melanoma malignum - korai felismerése érdekében. 

7. Nem érdemes halogatni! Legyen az egy bőrelváltozás, bőrpanasz vagy csak napi rendszeres bőrápolás, a tapasztalat szerint mindegyik esetben a halogatás elkerülése akár életet is menthet. Ha baj van, célszerű mielőbb orvoshoz fordulni! 

 

Boldog új évet, a boldogság kék madarát, és egészséges, szép bőrt kívánok minden kedves olvasónak!