HAPPYDERMIS

Hogyan függ össze az alma az acnéval?

2014. szeptember 16. - Happydermis

dsc_4165_1410851994.jpg_1024x678

Acne. Aki érintett a témában, tudja, hogy vannak étkek melyek provokálják, rontják a pattanásokat, az acne-t; akik azonban újak a témában, vagy éppen nem figyelik annyira a miérteket, ők kiszolgáltatottjai lehetnek az étkezés okozta következményeknek. A témában egyébként számos tudományos publikáció is született.

És hogy mi a kapcsolat az alma és az acne között? Kettő is van!

Egyrészt

a chicagói Northwestern University egy végzős diákja jóvoltából kifejlesztésre került egy Apple alkalmazás, mely a kórkép által érintetteket hivatott abban segíteni, hogy mely ételek hogyan befolyásolják az acne kialakulását, lefolyását. A diet & acne alkalmazás érdekessége, hogy tisztán tudományos eredmények alapján készült és számos meglepő dolgot tartalmaz. Például a köztudattal ellentétben egyetlen nagyobb, randomizált vizsgálat sem tudta igazolni a csokoládé acne-ra kifejtett rossz hatását, mindössze egyetlen kisebb vizsgálat találta azt, hogy a  csak a 100%-os kakaó tartalmú csokoládé rontja a tüneteket. Szintén acne-t provokálhatnak többek között egyes tejtermékek, magas cukortartalmú élelmiszerek, és az omega-6 zsírsavak. Aztán vannak "jótékony" táplálékok is, mint a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök (resveratrol a vörös szőlő héjában), magvak.

Mindenesetre az Apple termékkel rendelkezők számára így hát megvan a lehetőség:  elfogyasztás előtt leellenőrizhető, hogy milyen következményekkel lehet számolni a pattanások terén.

Ne felejtsük el, ez az alkalmazás azért nem teljes körű megoldás a problémára, minthogy számos egyéb etiológiai faktor (pl. hormonális okok) ismert az acne kialakulásában. A kórkép, mind kivizsgálása, mind kezelése tekintetében komplex, kitartást és odafigyelést igényel!

Másrészt

visszatérve a tudományra, az acne kialakulásában fontos szereppel bíró baktériumok (Propionibacterium acnes) ellen hatásosnak bizonyult többek között egy, az almából kivont növényi kivonat. Ez persze csak egy nagyon előzetes eredmény, így mindenkit óvnék attól, hogy almakivonattal ecsetelje a tüneteit!

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr216702377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása