HAPPYDERMIS

Nem illik méhnyakrákban meghalni?

Ami nem látszik!

2014. szeptember 17. - Happydermis

stop hpv.jpg

Ez a mai napi bejegyzés nem " happy " , de muszáj!

Egy kis önvizsgálat: Mikor volt az utolsó nőgyógyászati (méhnyak) rákszűrésen?

Mert NEM szabad elfelejteni! Kötelező, kedves nőtársaim! Nagyon kötelező!

33 évesen kisgyerekes anyaként méhnyakrákot diagnosztizáltak nála! Nem akarta elhinni, hogy ebbe tényleg bele lehet halni. Blogot indított. És a közelmúltban, 1,5 évvel később a daganat áldozata lett. 

Véletlenül találtam rá erre a történetre, és a blogra. Szívszaggató. Orvosként, onkológiai tapasztalattal is megsiratott, ahogy beleolvastam. De nagyon tanulságos, ezért szeretném megosztani!

A méhnyakrák ugyanis szintén egy megelőzhető daganat! A méhnyak nyálkahártyájának rosszindulatú daganata. Ma már ismert a szakirodalomból, hogy méhnyakrák nincs HPV (humán papilloma vírus) nélkül! A vírusról sokat lehet hallani, olvasni, itt is lesz szó róla (csak dióhéjban: nemi úton is terjed, sok típusa van amiket számmal jelölnek; egyes típusok okozhatnak a külső nemi szerven is szemölcsöt...). Kongresszusokon azt mondják, "manapság méhnyakrákban már nem illik meghalni". Ugyanis a rutin, rendszeres méhnyakrák szűrésekkel korán diagnosztizálva gyógyítható! A HPV kimutatható, kitartással, de kezelhető, és a veszélyeztetett, nagy onkogenitású vírust hordozók megelőző sebészeti kezelésben részesülhetnek, illetve nagyon szoros kontroll alatt állnak. Nőgyógyászok és nemi betegségben jártas bőrgyógyászok (=bőr-, nemigyógyász, kozmetológus), STI/STD (sexually transmitted infections/diseases; szexuális úton terjedő fertőzések/betegségek) centrumok szakavatottak a témában (HPV). A rutin citológiai vizsgálat a nőgyógyász által történik, mely során csak a HPV gyanút jelölik meg, kimutatni a HPV vírust további célzott vizsgálattal lehet, ami sajnos azonban önköltséges! A régebbi Papanicolau p3, vagy az új Bethesda-klasszifikáció szerinti ASCUS illetve LSIL megjelölésű eredmények esetén már szükséges a vírus kimutatásának vizsgálata.Sajnos az érintettnél, ahogy a blogból kiderül, soha! nem történt HPV vizsgálat!

Ezért mindenkit arra bíztatnék, hogy

  1. Járjon rendszeresen (évente, kétévente) méhnyakrák szűrésre !
  2. Az eredmény kapcsán kérdezzen rá hogy, HPV gyanút nem jelöltek- e rajta?
  3. Ha kicsit is felmerül, inkább kérjen orvosától HPV vizsgálatot is !
  4. Új (nemi)partner esetén ismételtesse meg a HPV szűrést!
  5. HPV vakcináció is elérhető már (erről később bővebben)!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr406705373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása