HAPPYDERMIS

Fényvédelem az indián nyárban!

2014. szeptember 21. - Happydermis

mattotti kirandulas.jpg

 

Ma remek idő ígérkezik egy egész napos kirándulásra. Ősz van. Naptár szerint és az idő alakulása is azt sugallja. 

A fényvédők (napolaj, naptej, ...) esetleg már látóhatáron kívül kerültek a szekrényben?

Bár ilyenkor ősszel az UV-index alakulása már nem riasztás közeli (>7,5), hanem csak a 4-et súrolja alulról vagy felülről, ilyenkor is van ok a fényvédelem alkalmazására. Négyes UV index esetén is még le lehet ugyanis égni, csak hosszabb idő alatt, ami úgy 30-45 perc a napon töltve főleg annak, aki a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Nekik egy 15-30-(50!) SPF faktor erősségű UVB, UVA védelemmel kiegészítve feltétlenül javasolt, ha hosszabb időt töltenek a szabadban a kritikus, 10-16 óra közötti időintervallumban. 

A többség persze erre azt gondolja,

na ez túlzás, ugyan miért kenném magam szeptemberben? 

Hát ezért!  És lássuk, kik is azok, akiknél ennek jelentősége van?

Gyerekek közül:

  • Csecsemők: őket ne vigyük ki fizikai fényvédelem nélkül ilyenkor sem: sapka, babakocsi árnyékoló. 
  • Szőke/vörös fehér bőrű kisgyerekek: az ő bőrük érzékenyebb a napfény hatásaira. Könnyebben alakul ki napégés. A gyerekkori napégések pedig jelentősen megnövelik a későbbiekben a melanoma malignum kialakulásának esélyét.

Felnőttek esetén: 

  • Aki nagyon világos bőrű, fényre érzékeny, napon tartózkodva mindig leég a bőre, illetve aki sokszor leég. 
  • Aki fényérzékenyítő gyógyszert szed/kozmetikumot használ; általában nyáron nem nagyon kerülnek ilyen gyógyszerek felírásra, ajánlásra, de az ősz beköszöntével már előfordulhat, hogy valaki ilyet kap orvosától (pl: acne kezelésére használatos tetracyclin, egyéb antibiotikumok -doxycyclin, ciprofloxacin; ideggyógyászati gyógyszerek, egyes altatók, nem-szteroid gyulladás csökkentők, kardiológiai gyógyszerek egy része, benzoyl-peroxid, parfüm alkotók...a teljesség igénye nélkül). Ez egyébként a gyógyszer tájékoztatójában fel van tüntetve, ha esetleg a kezelőorvos nem adott tájékoztatást)!
  • Akinek olyan arckezelése volt, ami után fényvédelemre hívták fel a figyelmét. Nagyon fontos ennek a betartása, mert ilyenkor az arcbőr fokozottan érzékeny a fényre, így egyenetlen hyperpigmentáció, azaz barnás foltok alakulhatnak ki  az arcon. 
  • Aki szeretne tudatosan tenni az arc (kezek) külső hatások által bekövetkező öregedése ellen: Az UVA fény hatására bőrünkön, főleg arcunkon fénykárosodás alakul ki az évek folyamán, mivel minden UV hatásra "emlékszik". Genetikai adottságok nagy különbségeket eredményeznek, de nagyjából 35-40 éves kor után a bőr már ezen hatások kompenzációjában egyre több kudarcot vall. Így többek között a fényhatás okozta molekuláris folyamatok következtében ráncok, pigmentfoltok jelentkeznek, illetve később a bőrdaganatokat megelőző állapotok, majd bőrdaganatok alakulhatnak ki. 
  • Akinek volt már korábban bőrdaganat a kórtörténetében, illetve a családjában, legyen az bármely típus is. 
  • Akinek ismert photodermatosis van/volt a kórtörténetében (ez a fény által kiváltott kiütéssel járó bőrbetegségek csoportja). 

Jó szabadidő töltést, és hogy bőrünk is boldog legyen, óvjuk!

 Illusztráció: Lorenzo Mattotti (www.mattotti.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr966714919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása