HAPPYDERMIS

A szolárium veszélyei!

Pénzért szeretnél bőrdaganatot és ráncokat?

2014. november 20. - Happydermis

tanning-lamps.jpg

 Megállíthatatlanul szalad az év a tél felé, nincs visszaút. Sötét, hideg, napmentes tél. 

Sokak erre hivatkozva töltenek el rendszeres időt a szoláriumokban. Van azonban aki ezen környezeti tényezőktől függetlenül is rabja a szolárium használatnak, a bronz színű bőrnek. Sajnos trend jelleggel nagy a szoláriumozók között a fiatalok (18-25) aránya. Az egész Európai Unióban érvényes szabályozás értelmében azonban 18 év alatt a szolárium használata nem engedélyezett! 

MI A SZOLÁRIUM?

A szolárium csövei mesterséges fényt bocsátanak ki, 95%-ban UVA tartományt, 5%-ban UVB-t. Ez az összetétel gyakorlatilag megegyezik a nap által kibocsátott UV összetételével. Teljesítményét tekintve a szoláriumok által kibocsátott UV mennyisége megegyezik, vagy kissé felülmúlja a természetes napfény UV erejét. Az azonban hangsúlyozandó, hogy a legújabb szabályozásoknak megfelelő 0,3 W/m2 maximális szolárium teljesítmény a nyáron az egyenlítőnél mért déli napfény UV kibocsátásának felel meg! Képzeljük el azt a déli, nyári, egyenlítőn eltöltött pillanatot. Még Magyarországon is óvva intünk mindenkit a nyári déli órákban a napon való tartózkodástól, pedig az egyenlítőtől való távolságunk kb. 5000 km!

MIK A VESZÉLYEI A SZOLÁRIUM HASZNÁLATNAK?

1. Korai/kifejezettebb bőröregedés (extrinsic): A bőr öregedése mindenkinél bekövetkezik úgynevezett intrinsic módon, ami genetikailag determinált. Ehhez jön még hozzá az ún. extrinsic öregedés, ami gyakorlatilag megegyezik azzal a fényártalommal, amely a bőrt az élet során összeadva érte. A krónikus UVA ártalom hatására a bőr szerkezetében olyan strukturális változások következnek be, melyek a bőr öregedését eredményezik. Pigmentfoltok, pigment egyenetlenségek, mély ráncok, illetve a bőr elaszticitásának, rugalmasságának a csökkenése, mely a megereszkedésben nyilvánul meg.  

2. Ami sokkal veszélyesebb, hogy a bőrdaganatokra való hajlam sokszorosára fokozódik a szoláriumot használók körében. Egy tanulmány szerint a szoláriumozóknál 59%-kal nőtt a melanoma kialakulás kockázata, és ez a kockázat minden egyes használattal mérhetően emelkedett. A melanoma mellett azonban az egyéb bőrdaganatok kockázata is megemelkedik, melyek ideje korán jelentkezhetnek, és sokszor műtétet igénylő ellátást vonnak maguk után. Tévhit, hogy a bőrdaganat kockázatát csak a szoláriumban történő leégés fokozza ezen kockázatokat, habár egy vizsgálat szerint a rendszeresen szoláriumot használók körében a leégés 58%-os gyakoriságú. 

3. Bőr immunrendszere gyengül, bőrbetegségek jelentkezhetnek! Az UV hatására a bőrben az immunvédekezés mértéke csökken, így fertőzéses, és immunológiai eredetű kórképek jelentkezhetnek. 

4. Szemkárosodás: A szemekben a szürkehályog, illetve a melanoma malignum kialakulásának az esélye fokozódik. 

5. Függőség! És aztán a a túlzott, gyakori használattól a fentiek mindegyike. 

MILYEN ELŐNYÖS HATÁSAI VANNAK?

Nincs ilyen, de vannak tévhitek.

1. Igaz, hogy bizonyos bőrbetegségek kezelésében a fényterápia helyet kap, ezen készülékek  UV spektruma különböző. Emellett a speciális, orvosi gyakorlatban történő alkalmazás hosszú évek tapasztalatai alapján, biztonságosan történik. 

2. Kell a D-vitamin szintézishez. Ez igaz, hogy az UV nélkülözhetetlen a szervezet D-vitamin termeléséhez. Azonban az ehhez szükséges UV általában a hétköznapi, szabadban töltött rövid idő alatt elégséges. A téli hónapokban inkább javasolt a D-vitamin gyógyszeres pótlása, tekintettel arra, hogy az UV karcinogén minősítéssel bír. 

3. A szolárium hirdetésekben néha feltüntetett "biztonságos" jelzések nem állják meg a helyüket. 

4. A barna bőr divat. Ez nem igaz!

KONKLÚZIÓ 

A malignus melanoma egykoron az idősek rosszindulatú, áttétet adó, majd halállal végződő bőrdaganata volt. Az utóbbi évtizedben azonban megfigyelhető, hogy sokkal fiatalabbakat, akár a 30-as korosztályt is érinti. Számos tudományos vizsgálat foglalkozik azzal, hogy ennek okára fényt derítsen. Több esetben igazolódott, hogy a szolárium használat-főleg fiatal korban kezdve- egy hajlamosító faktor lehet a fiatal korban jelentkező melanomák esetén. 

Emellett azt gondolom, hogy csak jelképes az a gondolat, hogy a szolárium okozta korai és kifejezett bőröregedési jelek esetleges korrigálása mennyivel megterhelőbb lesz (lelkileg és anyagilag) a jelenleg vígan szoláriumozó fiatalok körében!

 

 Felhasznált források: American Academy of Dermatology, WHO. Fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr986710127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása