HAPPYDERMIS

G-y-ö-n-g-y

Ékkőként a lélek-, porként pedig a test-, a bőr csodaszere?

2014. december 06. - Happydermis

www_thegodmurders_com.jpg

Gyöngy. Gyöngyház. Gyöngyházfény. Ünnep. Ékszer. Luxus. Szép. 

Csupa fénylő szó jut eszünkbe a témáról. De gondolnánk-e, hogy az egészség, sőt szépség is hozzátehető? 

 A gyöngyhalász

pinterest_givenchy.jpgAz ókorba nyúlik vissza a történet, amikor felismerték ennek a természeti képződménynek a szépségét és elkezdték az ékkőként való alkalmazását. A világ különböző tájain halászott igazgyöngyöknek jellegzetes színe van; így a Perzsa-öböl fehér gyöngye, vagy a tahiti fekete gyöngyök. Az idők folyamán számos lelőhely került felderítésre, ámbár a gyöngyhalászat politikai és természeti veszélyei sokszor közbeszóltak. 

Később jött, de szintén régi ötlet a tenyésztés próbálgatása, édes vizekben a nagyobb mennyiségek előállíthatósága érdekében. Az ókorból fellelhetők már ázsiai legendák, miszerint kis Buddha szobrokat próbáltak kagylókba erőltetni, hogy gyöngybevonat kerüljön rá. Mégis az iparszerű gyöngytenyésztés csak az 1920-as években valósult meg egy japán vállalkozó révén (Kokichi Mikimoto). 

 

 

Igazgyöngy: a tények

Egyes puhatestűek-főleg kagyló, illetve egyes csigafajták- a burkukba bejutott környezeti, idegen anyagok elleni védekezés során termelik köré ezt a meszes anyagot, ami az igazgyöngy. 

pinterest_pearl.jpg

Koncentrikus rétegek alakítják ki az általában gömb-, néha csepp-, vagy körte alakzatot. Fő összetevője a kácium-karbonát (80-90%); ezen felül aragonitot és kalcitot tartalmaz. Víztartalma 2-3%. Szerkezetét úgy képzelhetjük el, hogy az apró mészkristályokat egy szerves kötőanyag, a conchiolin ragasztja össze. A gyöngy színét ennek a szerves kötőanyagnak a mennyisége határozza meg: ha kevés, akkor a gyöngy fehér, kékes; ha sok akkor pedig sárga, barnás vagy akár fekete. A tenyésztési folyamatok során mára már különböző trükkök állnak rendelkezésre a kívánt szín elérése érdekében.  

 

Nemcsak szép, hanem hasznos is? Ledarálva!

A gyöngypor medicinális alkalmazása sem új a nap alatt, bár Európában csak az utóbbi években hódít teret. A keleti, főként kínai orvoslásban mind belsőleg, mind külsőleg régóta alkalmazzák. Forrása inkább az édesvizi tenyésztett gyöngy, de igazgyöngyből is készítik, bár az nagyon drága. Előállításának több módja van (nanonizált, mikronizált) és ez hatáskülönbséget is eredményez. 

Mire jó a gyöngypor a szervezetünkben?

1. A nanonizált forma jól felszívódó kálcium forrás (Chen és mtsai. 2008) szájon át alkalmazva. 

2. Csontpótló anyagként való alkalmazásra folynak jelenleg is kutatások, és nagyon biztató eredmények állnak már rendelkezésre (Yang és mtsai 2014).

3. Egyes keleti tanok nyugtatóként, altatóként is alkalmazzák. 

 

A gyöngypor és a bőr!

mybeautyaddiction_com.jpg

A bőrön történő alkalmazás múltját régi, kínai, és indiai történelmi feljegyzések igazolják. Az ókori Tang dinasztia tagjai már alkalmazták a gyöngyport az arcra, mely fiatalosabb, bársonyosabb bőrt eredményezett. 

Európában az 1800-as években terjedt el valamelyest a használata, amikor a világos, fehér bőr értéket képviselt, magas társadalmi státuszt szimbolizált. A gyöngyport ekkor make-up-ként alkalmazták, és egy diszkrét fizikai fehérítés történt általa az arcon. 

Ma a bizonyítékokon alapuló orvoslás korában tervezett vizsgálatokkal próbálják alátámasztani, objektivizálni a gyöngypor bőrgyógyászati, kozmetológiai hatásait. Igazolt, hogy a bőr hidratáltságát javítja, a bőrön át történő vízvesztést csökkenti. A korral megjelenő pigmentfoltok elleni hatékonysága a tirozináz enzimet gátló hatásával magyarázható. A bőröregedés megelőzésében a szabadgyökök gátlása révén segít (Shao és mtsai. 2010). Emellet a sebgyógyulás folyamatát is jótékonyan befolyásolja a fibroblaszt aktivitás fokozásával (Jian-Ping 2010). 

A por előállítása is korszerűsödött, ultra-mikronizált, ultra-nanonizált, illetve vízoldékony formák léteznek. Tartalmaz sok ásványi anyagot, vitamint és aminosavakat. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezen hatások csak a speciálisan előállított formulák esetén voltak igazolhatók, így a házilag ledarált gyöngypor nem alkalmas ilyen hatások elérésére, mert biológiai hasznosulása, felszívódása nem megfelelő. Jelenleg leginkább az ázsiai piac kozmetikumaiban található meg a gyöngypor, melynek erőteljes kulturális/vallási oldala is van van; emellett a bőr kozmetikai fedésére, simítására, valamint világosítására alkalmazzák leginkább arcmaszk formájában. Nagy óvatosságot és hozzáértést igényel tehát annak eldöntése, hogy gyöngypor előállítása valóban szakszerűen történt-e, és megbízható forrásból származik-e.  

 Forrás: wikipedia, AAD, pearlsinternational.com. Illusztrációk: pinterest, www.patelspoetry.com, www.mybeautyaddiction.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr646868587
süti beállítások módosítása