HAPPYDERMIS

A siker titka?

Fogadjuk el korunkat!

2015. január 10. - Happydermis

ageism-social-issue.png

Az ageizmus egy 1969-re visszanyúló fogalom, mely az életkorral szembeni, az idősebbekkel szembeni diszkriminációt jelenti; és mára már tudományág is.

Annyira talán nem elterjedt téma mint a feminizmus; bár a munkaerőpiacon a munkavállalók sajnos gyakran szembesülnek egyes munkaadók ilyen negatív szemléletével (lásd 50 év felettiek elhelyezkedési problémái). Emellett,  egy kisebb szegmensben, a filmiparban a 30 feletti színésznők szerephez jutása kapcsán is egyre többet lehet hallani a diszkrimináció ezen típusáról.

"Ha elmúltál 28 éves, lejártál. Pusztán anyuka szerepekre számíthatsz" 

állítja Zoe Saldana (36) a The Telegraph-nak adott interjújában. Sok színésznő valóban ilyen attitűdöt képvisel, és a szépészeti beavatkozások (pl. többszörös plasztikai műtétek már 30 évesen) igénybevételének túlzása révén eredményezett hamisan fiatal külső miatt nem kap huszonéves szerepet. 

 

Ageizmus és Russel Crowe

russellcrowe_articlewatermarked.jpg

 Russel Crowe szított a témában vitát a közelmúltban (a The Australian Women's Weekly-nek adott interjúban), aki szembeszállt a "hollywoodi színésznők" véleményével. Ő ugyanis nem a kortól látja függőnek a karrierje sikerét. A kérdésre, hogy miért nem készít egy újabb Gladiátor filmet - ami ismerten óriási siker volt- azt válaszolta:

"Én ehhez már túl öreg vagyok, nem lehetek többé Gladiátor. Inkább olyan szerepeket játszom, ami a koromhoz illik!"

majd hozzátette:

"Ha megpróbálunk a saját bőrükben élni és érvényesülni, sikeres színészek lehetünk. Ezzel szemben aki folyamatosan a nagyon fiatal önmaga próbál maradni, az nem fog működni. "

 

És itt jön a bőrgyógyászat és esztétika!

Hogy sajnos pont ez a fenomén áll a mögött, hogy a szépészeti beavatkozásokat sokan egyenlővé teszik az eltúlzott, extrém ajkakkal, a mimikátlan arccal bíró, húszévesnekmaradnivágyó negyvenes-ötvenes női arcokkal, ami persze társul egy, az egész iránt érzett negatív és elítélő attitűddel.  Pedig ez csak Hollywood!

A valóságban ezek a beavatkozások arra hivatottak, hogy pici de zavaró tényezőkön finomítsunk egy idősödni kezdő, vagy már idősödő arcon. Diszkrét javítgatások, simítások egy harmonikus, kipihent, kiegyensúlyozott arcot hivatottak eredményezni, melyről nem üvölt a tett ténye.

 

 És az ellenpélda!

ap872840240320.jpg

Crowe nyilatkozatában ellenpéldaként említi Meryl Streepet, aki korát vállalva, a különböző életszakaszoknak megfelelő szerepekben alakít. És ugye senki sem feltételezi, hogy Meryl Streep még sosem járt valamilyen arcfiatalító beavatkozáson? Szakmai szemmel nézve ő is enyhítteti a korral járó jeleket, csak a kulcs a diszkrét, mértéktartó, nem évtizedek visszaívelését megcélzó változás. 

 

Ui.: a hollywoodi színésznők diszkriminációjának is van alapja, ugyanis egy 2013-as tanulmány szerint (Gender diversity report: It's a Men's World) a vizsgált évben a top100 filmet tekintve mind a vezető női szerepek száma, mind pedig a nők anyagi juttatása elmaradt a férfi színészekhez képest (www.junkee.com, origo).

 

Forrás: Vanity Fair,  The Australian Women's Weekly. Fotó: www.sparksummit.com, Mery Streep

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr907058837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása