HAPPYDERMIS

Jön a béka-terápia?

2015. április 09. - Happydermis

e9b84ffd75e8b1bbbfa874583564fe32.jpg

Egy békatojásból kivont enzim (ranpirnase) hatásos az anogenitalis regio, azaz nemi tájék vírusos (HPV) eredetű szemölcsei ellen!

Egy amerikai kutatócsoport közölte ezt az eredményt a neves Amerikai Bőrgyógyászok Egyesületének (American Academy of Dermatology) Nagygyűlésén. 

Ámbár eddig mindössze 24 esetben vizsgálták a békatojás-enzimet tartalmazó krém hatékonyságát, a szemölcsök eltűnése átlagosan 33 nap alatt bekövetkezett 18 betegnél a 24-ből. A  maradék 6 betegnél is észlelték a hatást, csak kisebb mértékben. 

Az enzim HPV vírosok elleni hatékonyságát már számos egyéb vizsgálat is igazolta, azonban nyilván további, nagyobb esetszámon történő igazolás szükségeltetik ahhoz, hogy valóban bekerülhessen a békaenzim a kezelési lehetőségek tárházába.

 És végül paradox módon a békakirálytól "kapott" HPV szemölcsökre a béka lenne a megoldás?

A HPV vírusok okozta szemölcsök gyakorisága a szexuálisan aktív amerikai populációban 1%-ra tehető (CDC). Jelentőségük, a nagy fertőzőképesség mellett, hogy kezeletlen állapotban egyes esetekben daganatos elfajulásra hajlamosak évek alatt. 

Az eredmény jelentősége, hogy a nagyon kártékony és agresszív, sok kezelésnek ellenálló HPV vírusok ellen ezáltal természetes eredetű hatóanyaggal  tudnánk szembeszállni. 

Arról sajnos azonban nem nyilatkoznak a kutatás vezetői, hogy az enzim kivonásával a békák tojása (Rana pipiens) milyen mértékben károsodik. :(

 

Forrás kép, tartalom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://happydermis.blog.hu/api/trackback/id/tr317327826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása